Libor Dvořák: Současná ruská společnost se mění ve zjevně protiputinskou

1. únor 2021
Putinův režim je tvrdě rozhodnut jakýmkoli mohutným pouličním akcím v Rusku zabránit.

Neděle 31. ledna byla dalším dnem celoruského protestu, jehož snahou je dosáhnout osvobození opozičního politika Alexeje Navalného. Ten byl zadržen ihned po svém návratu z léčení v Německu před dvěma týdny. V úterý Navalného přitom čeká soud, který by mohl rozhodnout a zřejmě taky rozhodne o jeho uvěznění na nejméně 3,5 roku.

Začněme pár statistickými čísly, z nichž nejdůležitější je zřejmě počet zadržených – 5135. To je v novodobé historii politických protestů v Rusku smutný rekord svědčící o tom že Putinův režim chce hnutí, usilující nejen o svobodu pro Navalného, ale teď už i o odchod současného věčného prezidenta do politického důchodu, jednoduše velmi tvrdě potřít: použity byly nejen elektrické obušky a slzný plyn, ale i pohrůžky střelnou zbraní.

Čtěte také

Složité to tentokrát je s předpokládanou účastí – například podle policejních počtů v Moskvě do ulic vyšly sotva dva tisíce lidí. Jenže to by znamenalo, že zadržených v metropoli bylo přes tři čtvrtiny!

Dá se tedy odhadnout, že demonstrantů, tentokrát úsilím bezpečnostních jednotek hodně rozptýlených, bylo několikrát víc – v měřítku celé země ale patrně méně než o předešlém víkendu.

Strach z jediného člověka

Pokud se to potvrdí, znamenalo by to, že represivní složky, které v Rusku zřejmě začínají rozhodovat skoro o všem, alespoň zčásti dosáhly svého. Už během celého týdne bylo jasné, že s politickou opozicí nikdo vyjednávat nehodlá a že jedinou zbraní Putinova režimu je chvílemi až brutální násilí.

Čtěte také

Policie se tentokrát připravovala přinejmenším od středy či čtvrtka: zatýkala lidi z nejbližšího Navalného okolí, hrozila nepodmíněnými tresty 8 let pro účastníky a 15 let pro organizátory nepokojů, žádala po sociálních sítích, aby odstraňovaly výzvy k protestům a přímo v neděli uzavírala stanice metra v centrech velkých měst a koneckonců i tato centra samotná.

Putinův režim je zkrátka tvrdě rozhodnut jakýmkoli mohutným pouličním akcím v Rusku zabránit – je si moc dobře vědom, že kdyby jim nechal volný průchod, situace se mu brzy vymkne z rukou. Velmi dobře to vystihl poslanec Pskovské oblastní dumy Lev Šlosberg, který na okraj nejnovějších událostí v zemi poznamenal, že současná ruská společnost se mění ve zjevně protiputinskou. A to v Kremlu vědí taky.

Libor Dvořák

Výstižně aktuální ruskou situaci před pár dny v narážce na pozici samotného Putina pojmenoval nový šéf americké diplomacie Anthony Blinken: „Ještě jsem v životě neviděl, aby muž tak mocný měl takový strach z jediného člověka.“

Tím je řečeno vše – včetně toho, jak si Kreml bude počínat i ve dnech a týdnech následujících.

Autor je komentátor Českého rozhlasu 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.