Léto 1951. Vlak svobody projel na Západ a Josef Urválek řečnil v politickém procesu proti lidem z agentury AP

30. červenec 2021

Letní měsíce byly v Československu roku 1951 spojeny s několika unikátními událostmi. Konal se politický proces s pracovníky americké tiskové agentury Associated Press. A také proces s pěti nacistickými válečnými zločinci. Toho léta se také odehrál jeden z nejmasovějších útěků přes želenou oponu.

Do čela špionážní skupiny souzené na počátku července 1951 byl totalitními vyšetřovacími orgány postaven americký novinář William Oatis.

Čtěte také

Vlastní skupinu tvořili ještě tři čeští zaměstnanci tiskové agentury Associated Press, v čele jejíž československé pobočky Oatis stál. Ti byli odsouzeni následně.

Ve vybraných ukázkách Archivu Plus zazní úryvky z výpovědi samotného Oatise. Vyšetřovateli byl zlomen a odpovídal podle předem vytvořeného scénáře. Uslyšíte také část ze závěrečné řeči proslulého státního prokurátora Josefa Urválka. 

Proces s nacistickými zločinci

V srpnu 1951 se konal v Praze na Pankráci rovněž proces s pěti nacistickými válečnými zločinci. Hlavním souzeným byl SS-Obersturmführer Max Heinrich Rostock. Ten se jako velitel kladenského Sicherheitsdienstu osobně a aktivně podílel na vyhlazení Lidic.

Čtěte také

Tři zařazené ukázky v Archivu Plus obsahují část výpovědi Maxe Rostocka, emočně vypjaté svědectví jedné z lidických žen, které osobně Rostock násilím odebíral děti, a úryvek ze závěrečné řeči prokurátora Pavla Barbaše.

Všech pět obviněných dostalo trest smrti – ten jim byl cestou prezidentské milosti změněn na doživotní žalář a sám Rostock byl v roce 1959 získán jako agent StB a v roce 1960 vyhoštěn do SRN.

Vlak si prorazil cestu na Západ 

Vlak svobody – takový název dostala později akce, ke které došlo v září 1951. Osobní vlak prorazil z našeho území do Západního Německa a ze sto deseti cestujících se jich do Československa vrátilo 77, ostatně naprostá většina cestujících přitom o zamýšleném útěku nevěděla a nebyla na něj připravena.

Československý rozhlas tehdy bezprostředně po události odvysílal propagandistické pásmo, jehož klíčovou součástí byly výpovědi navrátilců. Tři vybrané ukázky obsahují propagandistický úvod a dvě nejzajímavější výpovědi. Ta druhá je přitom i – nechtěně – humorná. 

Rekordy Emila Zátopka a další události

V rozhlasovém archivu se ovšem ze sledovaného období dochovaly i další nahrávky. Štábní kapitán a světoznámý běžec Emil Zátopek dvakrát za sebou překonal hned dva rekordy.

Zařazena je pasáž z druhé – technicky i obsahově – kvalitnější nahrávky. Kult našeho národního obrození, který se v 50. letech výrazně promítl do oblasti vzdělávání i kultury, měl i svou rozhlasovou podobu.

V létě 1951 byla natočena hra Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka. Krátká ukázka z této obsáhlé rozhlasové dramatizace Vladimíra Procházky byla zařazena na závěr pořadu.

Připomeňte si všechny zmíněné události v Archivu Plus Pavla Hlavatého.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související