Letecké eso Karel Kuttelwascher mluvil na vlnách BBC. Po válce prozíravě odešel zpět do Británie

Další díl z cyklu 100 příběhů z protektorátu je věnován legendárnímu stíhacímu pilotovi britské RAF Karlu Kuttelwascherovi. Tento nadporučík, jehož hlas zazněl v lednu 1944 na vlnách BBC, patřil v té době už mezi skutečná esa z řad českých letců. 

Díky svým úspěchům a zkušenostem byl v roce 1943 vyslán na propagační cestu do USA a Kanady. Po návratu s ním o této cestě i o jeho bojových zkušenostech natočila rozhovor česká redakce BBC.

Čtěte také

Během amerického zájezdu Kuttelwascher přednášel pro veřejnost i na vojenských školách a šířil dobré jméno českých letců v protihitlerovské koalici. Jako velitel britské stíhací letky operující v nočních náletech se stal proslulým – na kontě měl ke konci války 20 úspěšných sestřelů nepřátelských letadel.

Krátký návrat do vlasti

Po druhé světové válce se nakrátko vrátil do Československa a na letecké základně v Hradci Králové pracoval jako letecký instruktor. Ohledně politického vývoje ovšem projevil velkou prozíravost. Snad k ní přispěly i rodinné poměry – po své britské manželce, která si v Československu nezvykla a v lednu 1946 opustila Československo, se v květnu 1946 rozhodl odejít do Anglie i Kuttelwascher.

Zemřel poměrně mladý v roce 1959 na infarkt, nejspíš i následkem válečného vypětí. Jeho jméno je dnes možná v Česku méně známé než jméno jeho (téměř) jmenovce Karla Kutlvašra, legionáře, generála a odbojáře, který se v květnu 1945 stal velícím důstojníkem Pražského povstání a spolu s Českou národní radou vyjednával odchod a kapitulaci německé armády. Zajímavé také je, že oba dva pocházeli z vesnic okolo Havlíčkova Brodu...

O osudech Karla Kuttelwaschera hovořil s historikem Prokopem Tomkem redaktor Pavel Hlavatý.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související