Klára Notaro: Kosmonaut Thomas Pesquet a jeho pohled na svět

13. květen 2023

Kdo patří mezi nejoblíbenější osobnosti ve Francii? Není to ani prezident, ani žádný fotbalista. Na prvním místě se drží dlouhodobě hudebník Jean-Jacques Goldman, který už desítky let organizuje dobročinné koncerty pro chudé lidi. 

Druhou nejpopulárnější osobností ve Francii je inženýr – astronaut Thomas Pesquet. Narodil se v roce 1978 v Normandii. Vystudoval Vysokou školu letectví v Toulouse, dále studoval letectví v Kanadě a později pracoval jako inženýr na prestižních pracovištích studií vesmíru.

Čtěte také

Pesquet je také pilotem, školitelem a zkušebním letcem společnosti Air France. V roce 2008 podal kandidaturu do Evropské kosmické agentury (ESA), a o rok později byl přijat mezi evropské astronauty.

Po dlouhých a náročných školeních v Německu, Rusku a Spojených státech byl vybrán na let a pobyt na Mezinárodní vesmírné stanici v letech 2016–2017. Obě cesty, ze Země do vesmíru a zpět, vykonal na kosmické lodi Sojuz.

Druhou cestu a druhý více než půlroční pobyt na vesmírné stanici podnikl Thomas Pesquet na lodi Crew Dragon v roce 2021.

Při obou pobytech měl Pesquet splnit mnoho úkolů, například opravy a údržbu vesmírné stanice. Instaloval tu například nové solární panely. Mimo stanici, ve volném prostoru vesmíru, strávil francouzský astronaut celkem 40 hodin.

Čtěte také

Na vesmírné stanici Thomas Pesquet studoval dopad beztíže na lidský mozek, na spánek, na kardiovaskulární systém a na záhadný jednobuněčný organismus blob.

O vědeckých pokusech z oboru medicíny, biologie a fyziky natáčel krátká videa, která publikoval na sociálních sítích.

Thomas Pesquet se stal popularizátorem vědy a vítaným propagátorem technických oborů, které se ve Francii bohužel netěší velkému zájmu – studenti se dnes raději obracejí ke studiím práv, ekonomiky nebo politologie.

Thomas Pesquet má mnoho zájmů – je sportovec, hraje basket, plave, je džudista a muzikant. Do vesmíru si s sebou vzal svůj oblíbený saxofon, aby zahrál ostatním členům posádky.

Lehce optimistický pohled na svět

Jedním z Pesquetových koníčků je fotografování, kterému na oběžné dráze věnoval většinu volného času. Snímky naší Země, pouští, ostrovů, kontinentů, nekonečných vodních ploch nebo mračen zasílal prakticky denně.

Čtěte také

Jeho snímky nemají jen estetickou hodnotu. Thomas Pesquet chce burcovat lidstvo, aby se o svou planetu, tak křehkou a vzácnou, lépe staralo. Fotografie Země z vesmíru ukazují rozsáhlé požáry, povodně i přetechnizovaná území bez přírody. Když se porovnají Pesquetovy snímky z roku 2016 a z roku 2021, tak je vidět, o kolik se zmenšily ledovce. O kolik je menší rozloha pralesů.

Střední škola, kam Thomas Pesquet kdysi chodil, se nachází v Normandii nedaleko pobřeží. Pesquet stejně jako místní lidé vidí, jak moře ukusuje pobřežní útesy a jak se přibližuje školním budovám. Všem je jasné, že se škola bude muset jednoho dne přestěhovat dál od moře.

Čtěte také

Proč mají Francouzi svého astronauta tak rádi? Pro jeho skromnost, vlídnost, vzdělanost, vytrvalost, odvahu a pro jeho moudrý, lehce optimistický pohled na svět.

Autorská práva svých knih předal Thomas Pesquet spolku Restaurace srdce, Les Restos du coeur, tomu stejnému, pro který muzikant Goldman, nejoblíbenější Francouz, pořádá dobročinné koncerty.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio