Klára Notaro: Kostely ve Francii

30. duben 2023

Je jaro a ve Francii začíná turistická sezóna. Francie je krásná země a každý region má své zvláštní kouzlo, svou kulturu, svou gastronomii a své památky. Srdcem každého města i vesnice je kostel. Ve Francii je přes 40 000 kostelů a 154 katedrál. Kostely podle zákona z roku 1905 patří obcím, které se o ně mají starat, katedrály, coby historické památky, ve většině případů patří státu.

Čtěte také

Francie je po staletí nazývána „Nejstarší dcerou Církve“. Prvním pokřtěným králem byl Clovis, kterého křtil biskup Remi na Vánoce roku 496 v Remeši.

Katolická církev nedávno prošla hlubokou krizí – Francouze těžce poznamenal skandál pedofilních kněží, kteří po dlouhá léta zneužívali děti, důvěřivou mládež a rodiny, které reprezentantům církve bezmezně věřily. Situace byla pozorně prozkoumána, katolická církev se pokorně omluvila a začíná, pomalu, ale jistě, vyplácet odškodné obětem násilí ze strany kněží nebo lidí, kteří církev reprezentovali.

Na Velikonoční neděli, stejně jako na Vánoce a na Nový rok, ve Francii kostely doslova praskaly ve švech. Letos je počet křtěných lidí, katechumenů, daleko vyšší než v minulosti. Novou energii a pevnou víru přinesla do Francie také vlna přistěhovalců z jiných kontinentů.

Nedostatek peněz na opravy

Že křesťanství pro Francii znamená základ civilizace, je nesporné. O tom svědčí i televizní projev prezidenta Emmanuela Macrona ze 17. dubna, kdy čtvrt hodiny promlouval ke spoluobčanům. Řekl, že nyní bude diskutovat s odbory, aby se zlepšily pracovní podmínky. Bude usilovat, aby se vylepšila situace v soudnictví, v udržování pořádku, v běžném životě – ve zdravotnictví a ve školství.

Čtěte také

Jako úspěch svého působení v čele státu Emmanuel Macron uvedl kromě klesající nezaměstnanosti i  úspěšně a rychle probíhající opravu katedrály Notre-Dame v Paříži. To je pádný argument, protože tato gotická památka je jedním ze symbolů země.

Na opravu Chrámu Matky boží se peníze našly, ale s financováním oprav kostelů, které nemají historickou hodnotu, ale přesto patří k městu či vesnici, je to složitější.

Pro rozpočet obce je kostel podružné téma, obec musí platit školy, udržovat komunikace, čistotu, zeleň, platit zaměstnance, podporovat různé asociace, poskytovat služby stárnoucímu obyvatelstvu ...

Kostely, kde se už nekonají bohoslužby, může obec prodat. Pokud je budova neopravitelná, tak ji smí obec zbourat. Kostely bez valné kulturní hodnoty se bourají relativně často, ale je více kostelů nově postavených než srovnaných se zemí.

Pomoc dobrovolníků

Katolická církev ve Francii trpí nedostatkem kněží – jejich práce je složitá a málo placená. A tak každý kněz pracující mimo velká města má na starost mnoho farností, v některých obcích se koná mše jen jednou za rok.

O údržbu kostela se sice má starat obec, ale ve skutečnosti to jsou hlavně dobrovolníci, kteří kostel uklízejí a udržují v dobrém stavu.

A tak turisté, kteří se v horkém létě zastaví v chladném románském či gotickém kostelíku, mohou být vděčni lidem dobré vůle, kteří ráno kostel odemknou a ozdobí oltář květinami.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio