Klára Notaro: Francouzi a dlouhověkost

5. březen 2023

Francouzi se dožívají stále vyššího věku, to je jeden z argumentů, proč chce prezident Macron prodloužit důchodový věk. Průměrná délka života žen je 85 a půl roku, průměrná délka života mužů je bezmála 80 let. A stoletých lidí je ve Francii dnes téměř 30 tisíc.

Kde se lidé ve Francii dožívají nejvyššího věku? Říkávalo se, že na jihu, kde se používá olivový olej a pije se červené víno. Zato na chmurném severu, kde se pije pivo a jedí se smažená tučná jídla, se žije o pár let méně. Ale to jsou jen klišé. Realita je jiná.

Čtěte také

Delšího věku se ve Francii dožívají lidé, kteří mají střední a vyšší vzdělání a nikdy se neživili těžkou fyzickou prací. Měli zaměstnání s pravidelnou pracovní dobou a o víkendu trochu sportovali.

Tito lidé zpravidla žijí ve městech, kde je dostupná lékařská péče, kde jsou nemocnice a odborní lékaři. A možnost setkávat se jinými lidmi. Chodit do různých kroužků, hrát karty, chodit plavat, na gymnastiku pro seniory, do tanečních, na kreslení. Studovat cizí jazyky. Pracovat jako dobrovolníci.

Takto padá i další mýtus, podle kterého lidé na venkově, kde je čistý vzduch, žijí déle než lidé ve městech, kde je špatné ovzduší.

Čtěte také

Sehnat praktického lékaře na venkově je umění, a odborného lékaře ještě větší. Nedostupnost lékařské péče je v některých oblastech, kterým se ve Francii říká poušť bez doktorů, obrovský problém, který se stále prohlubuje. Do zdravotnictví jde sice mnoho peněz, ale ty z velké části spolyká košatá administrativa.

Vysokého věku se dožívají někteří sportovci. Často se uvádí jako příklad legendární cyklista Robert Marchand, který se dožil 109 let a na kole jezdil až do 105.

Dobrá mysl, radost a láska

Když listujete novinami, tak ve společenské kronice můžete zaznamenat vysoké stáří zesnulých řádových sester. Tento svět opouštějí často coby stoleté. Letos v lednu zesnula ve 118 letech Lucile Randon. Ta ve svých 40 letech vstoupila do řádu Milosrdných sester a přijala jméno André.

Čtěte také

Sestra André se po celý život obětavě starala o staré lidi a o sirotky a v důchodu pomáhala ostatním jeptiškám. Na konci života si povzdechla, proč ji Bůh nevzal k sobě, když jí bylo 108 let a byla ještě v plné síle, protože potom už nemohla pomáhat druhým jako dřív.

Nejkrásnější vzpomínkou nedávno zesnulé sestry André byl návrat domů jejích bratrů, živých a zdravých z první světové války.

Její život nebyl plný odříkání, ale radosti a lásky. Nijak si neodpírala požitek ze stolování – milovala čokoládu a portské víno.

Čtěte také

To měla společné s jinou velmi starou dámou, Jeanne Calment, která se dožila 122 let. Ta pocházela z dobře situované rodiny v Arles. Celý život se věnovala svým koníčkům: cyklistice, plavání, jízdě na kolečkových bruslích a hře na klavír. Celá Francie se zajímala o tuto podivuhodnou starou paní. 

Pro dlouhověkost je důležitá nejen lékařská péče, ale i dobrá mysl, a francouzští politikové musí dnes vyvíjet značné úsilí, aby Francouzi mohli být i nadále šampiony dobrého rozmaru.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio