Klára Notaro: Ve Francii způsobila zděšení kniha o špatné péči v domovech pro seniory

8. únor 2022

Na konci ledna Francie zažila menší zemětřesení. To způsobila kniha novináře Victora Castaneta nazvaná Les Fossoyeurs, Hrobníci, která popisuje praktiky v domovech pro seniory. Kniha vznikla jako reakce na špatné zacházení se spisovatelkou Françoise Dorin, která v roce 2018 zemřela na otravu krve po kratším pobytu v luxusním domově důchodců v Neuilly-sur-Seine u Paříže.  

Podle dcery zesnulé se Françoise Dorin nedostávalo řádné péče, nedostávala dost jídla, anebo jí nikdo s jídlem nepomohl. Slavná spisovatelka měla neošetřenou proleženinu a místo léčby se jí dostalo jen léků na utišení bolesti. Když se konečně dostala do nemocnice, tak už jí nebylo pomoci. Za pobyt v tomto honosném domově důchodců platila 8000 eur za měsíc, což je zhruba 200 tisíc korun.

Čtěte také

Novinář Victor Castanet byl šokován propastným rozdílem mezi lákavou reklamou a drsnou skutečností. Castanet se setkal s mnoha zaměstnanci domovů pro seniory skupiny Orpea, do které patří i zmíněný ústav u Paříže. Zaměstanci si stěžovali, že jich je málo a že se nemohou věnovat mytí ani krmení těch, kteří to potřebují.

Kniha Les Fossoyeurs – Hrobníci autora Victora Castaneta

Aby klient byl pro skupinu Orpea výhodný, tak podle Castaneta nemůže dostat víc než dvě nebo tři pleny za den a nemůže být pravidelně sprchován. Ke svačině dostávají staří lidé ke kávě jen dvě maličké sušenky, i když platí horentní sumy za pobyt a služby.  

Zaměstnanci mají nízké platy a často odcházejí, protože nemohou starým lidem pomoci, jak jim velí svědomí. Ředitelství dává přednost brigádníkům, kteří jsou pro podnik finančně výhodnější.

Etika a spekulace na burze

Autor vyhledával podklady ke své knize po celé tři roky. Když bylo zřejmé, že novinář sleduje pozorně dění v domovech této společnosti, tak se ho snažila odradit. Protože ale ve sbírání informací vytrvával, bylo mu  nabídnuto 15 milionů eur, aby upustil od pátrání.

Čtěte také

Victor Castanet úplatek odmítl a knihu vydal, což vyvolalo příval reakcí lidí, kteří měli s domovy důchodců podobné zkušenosti a jejichž protesty zůstávaly bez odpovědi.

V knize Hrobníci se vysvětluje cynický systém defraudací a nedostatečné péče. Ministryně pro závislost (to je v úřednickém jazyce výraz pro přestárlé lidi) Brigitte Bourguignon prohlásila, že je velmi překvapená, a nařídila kontrolu, která bude probíhat jak na úrovni administrativy, tak na úrovni péče o seniory. Kontroly se dosud prováděly jednou za osm let.

Ve Francii existují i státní domovy důchodců, ale ani v nich není život růžový, šetří se na každém detailu. Jen cena je nižší.

Čtěte také

Skupina Orpea vstoupila na pařížskou burzu před dvaceti lety a od té doby se rozšířila téměř po celém světě. Její akcie byly velmi výhodnou investicí. Covidová krize skupině paradoxně pomohla v tom, že po zemřelých klientech nastoupili noví, kteří za služby platí ještě víc.

Od publikace Castanetovy knihy cena akcie klesla. Byl propuštěn generální ředitel společnosti, který loni prodal svoje akcie, to když už nešlo publikaci zabránit.

Nabízí se otázka, zda je etické spekulovat na burze, když jde o životy našich rodičů a prarodičů, lidí s velkou životní zkušeností, kteří vychovali děti a v pokročilém stáří potřebují ochranu a pomoc.

Autorka je spisovatelka, žije v Paříži

autor: Klára Notaro
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.