Erik Best: Jste lehce cynický národ. Jsem stejný, proto se mi tady tak líbí

27. červenec 2019

Vydavatel a publicista Erik Best je mezi komentátory známou figurou. Proč se tady Američan rozhodl natrvalo zůstat a založit rodinu?

Chybí mi vysvětlení, kdy je výrok hloupý a kdy už jde o trestný čin, říká novinář Erik Best

Miloslav Rozner

Poslanec strany Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura Miloslav Rozner bude kvůli výroku o romském koncentračním táboře v Letech přeci jen vyšetřován policií. Měla by Poslanecká sněmovna svého člena vydat k trestnímu stíhání?

Do Československa přijel v roce 1991. Těsně po změně režimu a před vznikem samostatného Česka. To, že by to tady mohlo být zajímavé pro novináře, nebylo to hlavní, proč se rozhodl zůstat.

„Nejdůležitější pro mě byla česká mentalita. Politický terén mě zajímal, ale až tak na třetím, čtvrtém místě, přiznává Erik Best.

Praha nebyla první metropolí, kde to zkoušel. Delší dobu žil dohromady ve 20 zemích. „Vaše mentalita je mi hodně blízká, a když jsem pak potkal svou budoucí manželku, bylo rozhodnuto… Jen tady jsem se najednou cítil komfortně. Jsem stejný v tom, jak uvažujete, mluvíte, jak věci analyzujete nebo jak si stěžujete, a to myslím pozitivně.“

Zdravý cynismus

Češi, Moravané a Slezané jsou podle něj národ lehce cynický. „To je ale zdravá vlastnost, která pochází z historických zkušeností. Z událostí, které se tady dřív staly. I když já nic podobného vlastně nezažil, přesto mne to nesmírně oslovuje. Prostě se mi takový pohled na svět líbí.“ 

Erik Best: Babiš pochopil, co chce Trump slyšet. V rámci NATO si teď stojíme lépe než Německo

Donald Trump a Andrej Babiš v Bílém domě

Severoatlantická aliance oslavila 70 let. Jakým hrozbám dnes čelí? A jsou Češi v NATO platnými členy, nebo spíš jen pasažéry?

Téměř každý Američan je na svou zem nesmírně hrdý, každý druhý pak věří v Boha. Jak to má Best?

„Velká část lidí v USA patří ke katolíkům, další velká skupina je protestantská a je tady i nové náboženství, které bych označil jako fundamentalistické. Kazatel má mikrofon a hovoří v aréně pro tisíce lidí. Je to styl, který byl dřív používaný v černošských kostelech. Osobně se mi to líbí, je tam krásná hudba a kázání inspirující až strhující.“  

Sám chodil do kostela vlastně odjakživa, taky pochází ze Severní Karolíny. „Dědeček byl opravdu věřící, taky zakládal nadaci, která pomáhala, takže to mám v sobě. Stejně jako hodnoty a věci jako je čest atd... Taky jsem chodil na jezuitskou univerzitu, kde bylo náboženství hodně.“ Jak se mu žije v tak ateistické zemi, jako je ta naše?

V náboženství jste dál...

„Možná, že jste v tom o krok dál než většina Američanů. Tedy, že jste náboženství zkusili a pak zjistili, že vám nekoreluje. To platí i pro mě, i když občas vám náboženství vysvětlí to, co věda, jakou známe ze školy, až tak nezvládá.“

Je Evropa ještě vůbec spojencem USA? Podle komentátorů ano i ne

Íránka kráčí podél výmluvné nástěnné malby na zdi, která obklopuje areál bývalé americké ambasády v Teheránu (8. května 2018).

V poslední době přestává být vzájemné spojenectví jednoznačné. Nevěříte? Může za to odstoupení Donalda Trumpa od pařížské klimatické dohody i nesouhlas většiny evropských států s přesunem americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Třeba když se podívá vzhůru na nebe a vesmír, tak prý stále nechápe, jak vznikl. „Samozřejmě, že jsou tady teorie, jak vesmír vznikl, žádná mě nějak nepřesvědčila. Zatímco kdybych chtěl přijmout odpověď, že za vším stojí Bůh, je to asi jednodušší.“

V Česku novinář se ženou vychovává už čtyři děti. Rodinu považuje za nejdůležitější věc člověka v životě. Svých šest sourozenců (a maminku) má ve všech koutech světa. Prahu dnes miluje a považuje za svůj domov, protože se tady pořád něco děje.

Neustále mě inspiruje, i když ne vždy pozitivně. Potkáte tady různé národy, zájmy, jazyky, přednášky, koncerty… Největší chybou metropole je, že nemám čas vše, co nabízí, stihnout. Město je nesmírně bohaté a horko těžko hledáme čas někam zajít, což se občas podaří.“

Sítě tady byly už za komunistů

Bestovi se líbí, jak rodina dokáže držet pohromadě a pomáhá si. „Měl jsem tu nevýhodu, že když jsem přijel, neměl jsem za sebou rodinu. Za komunistů jste tady měli sítě, kdy si lidé vzájemně pomáhali a všichni se znali. Já neměl nic a naštěstí jsem potkal jednu mladou ženu, která mi dala i rodinu. A mám ji dodnes.“

Líbí se mu i další zajímavá věc, a sice jakési intimní prostředí. „Je nesmírně těsné, malé a všichni se vlastně známe. Nejsou mezi námi ani velká tajemství. Z toho vyvozuju, že podobně jsou na tom lidé ve Washingtonu, i když tam jsem, ve srovnání s Českem, úplně ztracený,“ přiznává.

Současnou rychlou, internetovou dobu pak Erik Best nepovažuje, jak mnozí tvrdí, za složitější. Spíš naopak. „Jsme ale v jiné fázi, která není pro západní svět příliš pozitivní. Jen bych si přál, abychom to všichni brali vážněji. My se jen mezi sebou pereme, přitom skutečné problémy jsou o něco víc na východ,“ dodává.

Proč se mu zdá, že rodinné vztahy Američanů jsou míň zdravé než ty u nás? Jak se žije v Severní Karolíně nebo Montaně (a nejen tam)? Poslechněte si audiozáznam pořadu Hovory. Ptala se Eva Hůlková.

autoři: Eva Hůlková , lup
Spustit audio

Související