Je Evropa ještě vůbec spojencem USA? Podle komentátorů ano i ne

28. květen 2018

V poslední době přestává být vzájemné spojenectví jednoznačné. Nevěříte? Může za to odstoupení Donalda Trumpa od pařížské klimatické dohody i nesouhlas většiny evropských států s přesunem americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma.

V neposlední řadě teď světovou diplomacií hýbe plánované odstoupení USA od jaderné dohody s Íránem. Podle publicisty a komentátora Teodora Marjanoviče je víc než jasné, že americký prezident chce od jaderné dohody s Íránem opravdu odstoupit, protože pro to dělá vše, co jde.

„Írán teď logicky, při vyjednávání s Evropou, Čínou a Ruskem, jen zvyšuje svou cenu. Protože tato parta chce dohodu zachránit za každou cenu,“ myslí si komentátor. Proto je prý tak důležité sledovat výsledky jednání ministrů zahraničí členských zemí EU.

„Írán chce, aby pro něj byla nová ekonomická spolupráce natolik sladká, aby mohl zůstat u jaderné dohody se zbytkem světa. Evropa pak ale musí vymyslet způsob, jak zacházet s případnými americkými sankcemi, které budou na Írán nepochybně uvaleny,“ dodává Marjanovič.

Nevypočitatelný Trump

S tímto názorem ale nesouhlasí americký publicista zpravodajského webu Fleetsheet Erik Best. „Zatím opravdu nevíme, jak to bude ve skutečnosti vypadat, protože Trump sice ohlásil odstoupení od dohody s Íránem, ale stejně tak zrušil i schůzku se severokorejským vůdcem Kimem Čong-unem. Za dva dny se s ním ale zas chce sejít,“ říká Best. Bral by tak slova amerického prezidenta hodně s rezervou. Co si oba komentátoři myslí o narušení vztahů EU-USA? 

Logo

Podle Marjanoviče nebyly ani v minulosti vzájemné vztahy stoprocentní. „Nikdy to tak nebylo, jakkoli jsme jako země s demokratickým zřízením na stejné straně. Prezident Trump už od svého nástupu do funkce vsadil na izolacismus, na vlastní, americkou mezinárodní cestu a s nikým se nechce bavit jinak než bilaterálně. Multilaterální dohody jdou stranou, což samozřejmě vztahy nejen s Evropou narušuje.“

Ve vztahu světa a Íránu je podle komentátora Marjanoviče ale nesmírně důležitý ještě jeden fakt: Spojené státy totiž do dnešního dne nepředložily jediný důkaz, že Teherán jadernou dohodu vůbec kdy porušil.   

Trump je v permanentní kampani

Podle Američana Besta je důvod prostý: „Trump, jak je jeho zvykem, cílí pouze na své voliče s cílem znovuzvolení prezidentem. Podívejte se na stránky Bílého domu, dominují jim pochvalné texty za správný postup na Blízkém východě nebo za jednání s Kimem.“ Klíčové prý je, do jaké míry by případné americké sankce dopadly na evropské firmy.

Írán vyžaduje záruky, že cokoli se stane, tak za to ponese odpovědnost druhá strana, a to včetně jednotlivých evropských vlád. Pokud budou USA trvat na tvrdých sankcích vůči podnikům, které dohodu poruší, tak to může být opravdu závažná situace,“ varuje Erik Best.    

autoři: Martin Matějka , lup
Spustit audio

Související