Richard Seemann: Merkelová obhajuje jadernou dohodu s Íránem

23. květen 2018

Německá spolková kancléřka Angela Merkelová během jednoho týdne navštívila Rusko a nyní i Čínu.

Jak červená nit se táhne při jejích jednáních úsilí zachovat platnost mezinárodní jaderné dohody s Íránem, která je nyní narušena jednostranným vypovězením ze strany Spojených států. Vystupuje zde nejen jako vyslankyně německá, ale také evropských signatářů smlouvy – Francie, Ruska a velké Británie, které trvají na jejím zachování.

Čína v tom může sehrát velmi důležitou roli, protože s Íránem má nadstandartní ekonomické vztahy. Rovněž Rusko v tom může rovněž mít podstatnou úlohu vzhledem ke svému vlivu na politiku Teheránu.

Mezitím do Washingtonu zavítal šéf německé diplomacie Heiko Maas, který prohlásil, že Německo spolu s Evropou hodlají učinit vše proto, aby smlouva s Íránem zůstala zachována a v jejich blízkosti nebyly jaderné zbraně.

Americká a německá auta do Číny

Současně přes tyto diference Německo podporuje transatlantické vztahy se Spojenými státy. Ty jsou však zastíněny dalšími problémy, především zvýšenými daněmi na ocelářské a hliníkové výrobky, o kterých má být definitivně snad rozhodnuto koncem tohoto měsíce.

Těsně před příjezdem Merkelové byla zažehnána obchodní válka mezi Pekingem a Washingtonem, týkající se vysokých čínských přebytků na americkém trhu. Čína především snížila o 10 procent cla na dovoz automobilů. To otevře cestu k dovozu nejen amerických vozů na obrovský čínský trh, ale i německých značek především BMW a Daimler.

Merkelová potvrdila při návštěvě Číny i Ruska totožnost ekonomických zájmů. Zatímco v Soči při setkání s Putinem prohlásila, že Německo má  „strategický zájem mít dobré vztahy s Ruskem“, před svým odjezdem do Pekingu označila Čínu za přátelskou zemi, s kterou spolupracuje v řadě mezinárodních otázek.

Richard Seemann

Jde prostě o pragmatický přístup nejsilnější evropské mocnosti bez zbytečné sentimentality, jak poznamenal jeden německý komentátor. Vyhrožování sankcemi nebylo na pořadu dne, bylo dosaženo plné shody, pokud jde o íránský problém a potvrzeno  pokračování spolupráce s Ruskem na výstavbě baltského plynovodu Nord Stream 2. Merkelová přitom trvá na dodržování minských dohod o stabilitě Ukrajiny.

Spustit audio