Nová americká strategie vůči Íránu je nerealistická. Vezme si Trump příklad z Reagana?

27. květen 2018

Od 8. května, kdy Donald Trump oznámil, že Spojené státy odstupují od mezinárodní dohody o omezení íránského jaderného programu, čekali Evropané, Íránci, Rusové i mnoho Američanů, jak bude vypadat jeho plán B.

Tak komentuje americký server Washington Examiner novou strategii vůči Íránu, kterou tento týden přednesl americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Právě ona měla plán B objasnit, ale místo toho jsme podle portálu slyšeli „35 minut výhrůžek zabalených do beznadějně klamných iluzí“.

Čtěte takéBBC: Tři důvody, proč Trump smetl dohodu s Íránem? Obama, Netanjahu a Trump sám

Celkový dojem byl takový, že Bílému domu záleží víc na íránské kapitulaci než na kvalitní dohodě. Jestli se mulláhové bezpodmínečně nevzdají jako Němci ve Versailles, Trumpova vláda na ně uvalí „nejtvrdší sankce v dějinách“, které prý budou „velmi bolestné, pokud se režim nezmění“.

Írán má změnit chování, které praktikuje 39 let, o 180 stupňů. Má se vzdát schopnosti obohacovat uran nebo přestat podporovat teroristické skupiny v Sýrii, Iráku, Libanonu a Jemenu.

Naivní jako Reagan

Víra, že Teherán třeba jen zváží, natož pak splní dvanáct amerických požadavků výměnou za hospodářské a politické pobídky, které by přišly v blíže neupřesněné budoucnosti, není nic než naprostá naivita, má jasno Washington Examiner. Írán samozřejmě je problémem pro celý region. Déle než třicet let financuje teroristické skupiny a na Blízkém východě je stále průbojnější. Navíc vězní několik Američanů, které obvinil ze špionáže.

Server nicméně píše, že by Spojené státy neměly vyvíjet takový tlak ani spoléhat na donucování pro dosažení svých cílů. Pompeo však vyloučil jakýkoli dialog.

I mnoho komentátorů, analytiků a vládních představitelů považuje rozhovory za ústupek nebo projev slabosti. Za naivního byl ostatně považován i Ronald Reagan, když se rozhodl dojednat Smlouvu o likvidaci raket středního a kratšího doletu se sovětským vůdcem Michailem Gorbačovem. Byl to však správný a úspěšný krok.

V současné situaci je jakékoli americko-íránské jednání prakticky nemyslitelné. „Může ale přijít doba, kdy se okolnosti změní. Až a jestli k tomu dojde, můžeme jen doufat, že si Trump vezme z Reagana příklad,“ uzavírá Washington Examiner.

autor: gzb
Spustit audio

Související