Trump chce omezit vliv Íránu, o jaderný program ani tak nejde, tvrdí novinář

9. květen 2018

Americký prezident Donald Trump v úterý oznámil, že Spojené státy jednostranně odstupují od mezinárodní dohody s Íránem o jeho jaderném programu. Teherán vzápětí reagoval, že smlouvu bude dále dodržovat, stejně jako další signatáři dohody.

„Reálně to znamená rozkol mezi USA a evropskými partnery i možnou eskalaci válek v regionu. Spojené státy se postavily na stranu Saúdské Arábie a Izraele, naopak zazdily tu šíitskou stranu, tedy Írán a jeho spojence,“ říká Pavel Novotný ze serveru Info.cz.

Amerického prezidenta čeká trojí zkouška jeho vyjednávacích schopností

"Byl jsem požehnán skvělými geny," zhodnotil Trump svůj zdravotní stav ještě jako prezidentský kandidát.

Nad rozehraným gambitem amerického prezidenta Donalda Trumpa, který maximalizuje tlak na Čínu, Írán a Severní Koreu, se zamýšlí komentátor amerického listu Wall Street Journal William Galston.

Podle Trumpova poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona by sankce nyní mohly být ještě razantnější. Týkat by se mohly finančních operací nebo dovozu leteckých náhradních dílů. Írán doufá, že obchod s Evropou bude pokračovat a americký výpadek zaplní Čína a Rusko.

Trumpovi podle Novotného nejde ani tak o íránský jaderný program, ale jeho rozhodnutí je motivováno snahou omezit vliv Íránu na Blízkém východě. „Jakkoli můžeme pochybovat o možnostech inspektorů navštěvovat jaderná zařízení, tak ti několikrát zopakovali, že Írán své závazky plní,“ upozorňuje.

Je to jasná nahrávka izraelským a arabským zájmům, jakkoli na tom asi není nic špatného. Donald Trump takto postupuje od začátku.
Pavel Novotný

autoři: Jan Burda , ert
Spustit audio

Související