Teorie placaté země? Já jsem ve vesmíru nebyl, tak nevím, odpověděl vysoký úředník slovenského ministerstva kultury

5. květen 2024

O tom, že současný šéf služebního úřadu slovenské ministryně kultury Lukáš Machala věří konspiračním teoriím, se ví už léta. Dnes jsou ale konspirační teorie mezi politiky SNS mainstream a Machala určuje budoucí podobu veřejnoprávní RTVS a personální obsazení státních kulturních institucí, upozorňuje slovenský Denník N, který shrnuje pět konspiračních teorií, kterým Machala propadl.

Jednou z nich je výklad, že válku na Ukrajině zosnovali Chazarové – původně středověký kmen, kterého elity konvertovaly k židovství.

Čtěte také

Machala v říjnu napsal na svůj facebook příspěvek, podle kterého ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a chazarská mafie chtějí společnými silami vytvořit na Ukrajině sionistický stát Nová Chazarie.

Covid a obvinění lékařů

Během pandemie covidu-19 v roce 2021 se Machala nechal slyšet, že informace o přetíženém zdravotnickém systému mohou být pouhý podvod. Obviňoval lékaře, že se spojili s výrobci vakcín a testů, aby obelhávali lidi. Argumentoval přitom smyšlenými statistikami o počtech zemřelých, které měly dokazovat, že v období pandemie zůstávají čísla prakticky stejná.

Čtěte také

Oficiální statistiky sice tato tvrzení později vyvrátily a prokázaly, že počet úmrtí ve skutečnosti skokově vzrostl, hoaxy z Machalova profilu dál šířil například konspirační web Badatel.

Dalším tématem vysokého úředníka ministerstva kultury byla v minulosti migrační vlna z Blízkého východu, kterou podle jeho přesvědčení řídili ilumináti.

Spiknutí, které mělo za cíl zničit Západ, přitom podle jednoho z facebookových příspěvků Machaly odhalil ruský prezident Vladimir Putin. Tajný spolek z 18. století má být podle některých teorií hybatelem světového řádu dodnes, připomíná Denník N a přechází k další konspirační teorii z Machalova seznamu.

Chemtrails

Tou jsou takzvané chemtrails, kterými mají tajná společenství z letadel práškovat lidi, aby uměle snížili světovou populaci. Paradoxní je, že samo ministerstvo životního prostředí pod vedením SNS na svých webových stránkách vysvětluje, že kondenzační stopy, které za sebou zanechávají letadla, jsou běžný jev letecké dopravy a výsledek fyzikálního procesu. Machalu ale jako důkaz existence chemtrails klidně sdílí video s údajně nerozpustitelnou sněhovou koulí.

Čtěte také

Nejnověji šéf služebního úřadu ministerstva kultury zaujal v pořadu Reportéři RTVS. Prohlásil, že ve veřejnoprávním rozhlase a televizi by správně měli dostat prostor i lidé s jinými názory, přestože by šlo o takový nesmysl, jako je teorie ploché Země.

„Já se vážně ptám, byli jste ve vesmíru? Vy jste tam nebyli, já taky ne,“ řekl Machala moderátorovi.

Denník N svůj souhrn uzavírá odkazem na rozhovor s jediným Slovákem, který ve vesmíru skutečně byl. Ivan Bella v roce 2021 potvrdil, že za osm dní ve vesmíru se utvrdil v tom, co bezpečně věděl už dávno, že totiž Země je skutečně kulatá.

Víc najdete v audiozáznamu pořadu Svět ve 20 minutách.

Spustit audio

Související