Češi jsou po zkušenosti s komunismem stále málo přirozeně sebevědomí, myslí si Šimon Pánek

11. duben 2019

Šimon Pánek stojí od roku 1992 v čele humanitární organizace Člověk v tísni a dlouhodobě má vhled do mezinárodních vztahů a zahraniční politiky „V Česku jsme ve společenské křeči, nejistotě a tápání,“ říká.

Zatímco je tento pocit nesouladu nám v Evropě společný, ve většině zavedených západoevropských demokracií (kromě zvláštních postav, kterou je prezident Zeman) se objevují pozitivní, velmi silní optimističtí politici, kteří mu představují důležitou protiváhu. Je to třeba Emmanuel Macron, dlouhou dobu to byla Angela Merkelová,“ hodnotí.

Šimon Pánek je spoluzakladatelem a výkonným ředitelem humanitární organizace Člověk v tísni. Jako studentský aktivista byl během sametové revoluce v roce 1989 vůdcem několika stávek proti režimu. Je členem Evropské rady pro zahraniční vztahy a zakládajícím členem Rady evropského partnerství pro demokracii.

Takovýchto politiků u nás mnoho není. Jedou politický provoz s cílem získat co největší počet hlasů, nebo nejsou vidět, působí slabě a jsou vysloveně záporní jako prezident Zeman.“

Jsme nestátní, ne protistátní humanitární organizace a stojíme o mandát a podporu české vlády.
Šimon Pánek

Bojíme se neznámého a cizího

Chaos a rozmělněnou společnost Pánek vysvětluje v kontextu i po 30 letech stále živých zkušeností z éry totality.

„Zmatek v Česku je posílen tím, že jsme tu měli komunismus a jsme stále velmi málo přirozeně sebevědomí. Bojíme se neznámého a cizího. Také tu máme silné politické osobnosti, které jsou negativní,“ myslí si Pánek. 

O Člověku v tísni, který je největší českou humanitární organizací působící v zahraničí, říká: „Jsme nestátní organizace, nejsme protistátní a chceme být v synergii se zahraniční politikou České republiky, pokud s ní souzníme tam, kde chce pomáhat.“

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Šimon Pánek bude hovořit nejen o Člověku v tísni a finanční podpoře organizace ze strany dárců a vlády, ale také o svém váhání s kandidaturou na post prezidenta.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související