Etik Marek Vácha: Očkování je otázkou zdravého rozumu. Měli bychom mít základní instinkt přežít

27. červenec 2021

V některých zemích se v posledních dnech intenzivně diskutuje varianta povinného očkování, přinejmenším pro některé profese. Přednosta Ústavu lékařské etiky na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy, teolog Marek Orko Vácha se kloní spíš k zastáncům povinné vakcinace. „V Evropě jsme to celé založili na individuálních lidských právech, ale v případě hrozby má kolektivum větší váhu než lidská práva jednotlivce,“ míní.

A uvádí příklad: „Když dostanu ebolu, tak nemohu chodit po Václavském náměstí a vyprávět o svých lidských právech, protože ohrožuji životy dalších občanů.“

Čtěte také

S očkováním je to podle Váchy podobné. Je tady nemoc, která po celém světe zabila přes čtyři miliony lidí, v České republice si pak vyžádala přes třicet tisíc obětí, připomíná host Speciálu Martiny Maškové a Jana Burdy.

Ačkoliv nám v boji s koronavirovou infekcí chybí lék, máme k dispozici vakcínu jako prevenci. „Máme data, že vakcína pomáhá. Neměli bychom zapomínat na základní instinkt přežít. Je tu přece choroba, která přivodí bolestivou smrt,“ připomíná Vácha.

Všichni známe přikázání číslo pět – nezabiješ. A to neplatí jen vůči druhému člověku, ale i mně samotnému.
Marek Orko Vácha

„Zdravý rozum říká: ‚Okamžitě se musím nechat očkovat. Kvůli sobě, ale také kvůli tomu, abych virus nepřenášel na ostatní.‘ S pokorou bych chtěl moc poprosit všechny občany, aby to zvážili,“ říká přednosta Ústavu lékařské etiky s tím, že pokud to situace alespoň trochu dovolí, měli by lidé nechat očkovat sebe i své děti.

Čtěte také

Váchův postoj je přitom stejný i z perspektivy teologa. „Všichni známe desatero a přikázání číslo pět – nezabiješ. A to neplatí jen vůči druhému člověku, ale i mně samotnému.“

Předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, který vede epidemiologickou skupinu při ministerstvu zdravotnictví, souhlasí s tím, že rodiče by se neměli bát očkovat své děti. Obecně ale není zastáncem povinné vakcinace.

„Určitě bych preferoval jiné cesty, jak přesvědčit lidi, aby se nechali očkovat, než to direktivně nařídit. Mohlo by se to obrátit a vyvolat ještě větší odpor,“ varuje.

Hosty jsou:
Marie Sýkorová, spolupracovnice Českého rozhlasu v Paříži
Lucia Osvaldová, redaktorka, Denník N
Roman Chlíbek, předseda České vakcinologické společnosti
Marek Orko Vácha, přednosta Ústavu lékařské etiky na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy

S optimismem dodává, že chuť nechat se naočkovat je mezi Čechy podle všeho výrazně vyšší, než v minulosti deklarovaly průzkumy.

„Myslím si, že je reálné se přiblížit kolektivní imunitě,“ uzavírá Chlíbek.

Jak daleko je na tom třeba Slovensko se zaváděním povinného očkování? Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Martiny Maškové a Jana Burdy.

Spustit audio

Související