Kamila Pešeková: Jak odpůrci očkování chtěli dobýt slovenský „Kongres“

24. červenec 2021

Když dva dělají totéž, není to totéž. Napadlo to asi mnoho lidí, když viděli demonstraci odpůrců covidových opatření Bratislavě. Pokusili se násilím vniknout do parlamentu, podobně jako začátkem ledna stoupenci prezidenta Trumpa do budovy amerického Kongresu.

O co vlastně šlo? Slovenský parlament zrovna projednával novelu zákona, podle kterého by měli zaočkovaní občané řadu výhod oproti nezaočkovaným.

Čtěte také

A protože je na Slovensku poměrně vysoký počet těch, kteří vakcíny z principu odmítají, pokusila se militantnější část odpíračů očkování, „vyzbrojena“ kečupem a vajíčky, překonat policejní zátarasy a vniknout do parlamentní budovy. Policie sice byla zpočátku zaskočena, ale nakonec se jí parlament i díky použití slzného plynu podařilo uchránit. Kdyby nešlo o tak závažnou věc, mohlo by to vypadat vlastně až komicky.

Odmítnutí očkování

Ve skutečnosti to ale byl zuřící dav, který byl přesvědčený, že je nositelem jediného správného pohledu na věc, a to sice, že očkování je škodlivé a je ho třeba odmítnout. Za zmínku stojí, že byl podněcovaný politiky opozičního levicového Smeru, kteří kráčeli po boku Kotlebových fašistů.

Čtěte také

Stejné motivy byly i za pokusem domoct se setkání s veřejně známými zastánci očkování, když odmítači vakcinace zvonili u nich doma. Šlo například o hlavního hygienika, infektology a odborníky, kteří podporují vakcinaci. Odpůrci se snažili o konfrontaci, ke které ani v jednom případě nedošlo. Přesto se ale pokusili vytvořit nátlak tím, že narušili jistotu, jakou je jejich soukromí.

Selhání představitelů

Lehkost, s jakou se někteří Slováci nechají přesvědčit a zlákat k očkovací skepsi, je velmi nebezpečná. Nejenže nedokážou domyslet důsledky svého konání a můžou ohrozit zdraví lidí ve svém okolí, ale také mohou být jednoduchým nástrojem dezinformačních kampaní. Včetně těch, kterým zrovna nemusí jít o prospěch Slovenska a jeho obyvatel.

Jinak by přece neposilovaly zmatek mezi lidmi, kteří čekají, až jim někdo řekne, co mají dělat – a co si mají myslet. Patří určitě k chybám nejvyšších představitelů státu, církví, odborů nebo jiných zájmových sdružení s velkým vlivem na společnost, že nedokázaly v souvislosti s koronavirovou krizí vytvořit v zemi klima, které by nebylo tak vyhrocené.

Kamila Pešeková

Slovenská policie sice dokázala zabránit, aby protestující pronikli do parlamentu. Přesto ale jejich demonstrace nakonec dosáhla svého. Jedna z vládních stran, populistické hnutí Sme rodina milionáře a předsedy Národní rady Borise Kollára, pod tlakem protestujících oznámila, že pro zákon zvýhodňující očkované ruku nezvedne. Vládní koalice už pro něj nedostane podporu v parlamentu. V souboji s odmítači očkování tak prohrává 0:1.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Související