Kamila Pešeková: Rozhádaná slovenská koalice má ještě velký úkol

5. červenec 2021

Když v českém prostředí padne slovenské slovo žrebovanie, často se stává, že mu český posluchač nerozumí. Žrebovanie znamená v překladu losování a právě to zavedlo Slovensko v souvislosti s očkováním proti covidu-19. Loterie se mohou zúčastnit všichni naočkovaní a každý týden bude stát 2 miliony eur.

Cílem je motivovat občany, aby podstoupili vakcinaci a aby tak země lépe zvládla třetí vlnu pandemie, která je kvůli delta variantě s největší pravděpodobností na spadnutí.

Čtěte také

Zkušenosti s podobnými projekty mají na Slovensku z minulosti. Před lety tam zavedli účtenkovou loterii, která měla motivovat občany, aby si nechávali vystavovat účtenky a zabránilo se tak daňovým podvodům. Pro tento poslanecký návrh na covidovou loterii ale nehlasovala celá vládní koalice. Liberální strana Sloboda a Solidarita, vedená vicepremiérem Richardem Sulíkem, se zdržela hlasování a návrh nepodpořila.

Oficiální odůvodnění znělo, že náklady na pořádání loterie budou daleko vyšší než její možný přínos. Byl to ale jenom jeden střípek z mnoha, který ukázal, jak na tom slovenská vládní koalice je. Její nejednota se projevila také při nedávném hlasování o odvolání ministra financí Igora Matoviče.

Evropská covidová pomoc

Ani při této příležitosti nebylo jisté, jak hlasování dopadne. Proti odvolání Matoviče hlasovalo nakonec 67 poslanců, i když koalice jich má dohromady 93. Podobné situace, kdy vládní strany nehlasují a nevystupují jednotně, se opakují stále častěji. Mírný premiér Eduard Heger často připomíná rozhodčího, který musí krotit rivalitu mezi Sulíkem a Matovičem.

Čtěte také

Čím více z koalice zaznívá, že žádná vládní krize neexistuje, tím méně důvěryhodně to působí. A tak rok a čtvrt po parlamentních volbách se už nahlas mluví o tom, že vláda nevydrží celé volební období. Neochota domluvit se a ustoupit ze svých pozic je pro koalici příznačná. Jako by její členové zapomněli, že zpočátku chtěli v zemi vyřešit korupci a zvýšit důvěru ve stát, nyní ztrácí čas četnými a někdy malichernými spory o to, kdo prosadí svou.

Zároveň opakují chyby těch, co vládli před nimi. To znamená levicově-populistického Smeru Roberta Fica a jeho možná pro někoho vlídnějšího odštěpence Hlasu, vedeného expremiérem Petrem Pellegrinim. Právě Pellegrini by volby, pokud by se nyní konaly, s převahou vyhrál.

Nedá se vyloučit, že směrem k Pellegrinimu už některý z partnerů současné vládní koalice pošilhává. Například strana Sme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára. Uskupení vedené milionářem a oblíbencem bulvárních médií dává odjakživa přednost sociálnímu populismu před seriózními a věcně podloženými návrhy. Pokud by se měl někdy rozhodovat, vždycky nakonec půjde s tím, kdo mu nabídne nejvíc. Jinými slovy, až začnou z pohledu Kollára převažovat minusy, koalici opustí.

Kamila Pešeková

Přesto by bylo předčasné aktuální slovenskou vládu úplně odepisovat. Stále má totiž velkou příležitost, kterou jí mohou minulé vlády, vedené Ficem nebo Pellegrinim, závidět. Jsou to evropské miliardy, které jako covidová pomoc v dohledné době dorazí na Slovensko. Vláda tak může ukázat, že tyto peníze lze vynaložit rozumně, ve prospěch země a že nemusí automaticky skončit na kontech pochybných velkopodnikatelů. Když už kvůli ničemu jinému, tak za to udržení vlády stojí.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio