Kamila Pešeková: Slovensko začne očkovat Sputnikem. Zájem je menší, než se čekalo

4. červen 2021

Sputnik přistává, napsal slovenský ministr financí Igor Matovič na svůj Facebook v květnu. Toto poselství bývalého slovenského premiéra znamenalo, že už brzy se stane ruská vakcína dostupnou pro všechny Slováky, kteří o ni projeví zájem. Prvního června se otevřela takzvaná virtuální čekárna, kam se všichni zájemci mohli zapsat.

Jenomže nastalo překvapení. Když Igor Matovič v úřadu slovenského premiéra nakoupil bez souhlasu své vlastní vlády Sputnik V, argumentoval průzkumem, podle kterého má zájem o ruskou vakcínu až 500 tisíc lidí.

Čtěte také

Nyní se ukázalo, že do čekárny se na Sputnik zatím zapsaly přibližně čtyři tisíce zájemců. Masivní antireklamu ale vakcíně udělal samotný Matovič, který jako největší bojovník za Sputnik prohlásil, že se jím také nenechá zaočkovat, protože potřebuje cestovat po Evropě.

Pro všechny jeho obdivovatele to muselo být velké zklamání. Za co tedy bývalý premiér bojoval, když mluvil o tom, že Sputnikem zachrání zdraví Slovenska? Pokud Sputniku nevěří Matovič, proč by mu měli věřit ostatní? A kde jsou všichni ti, kteří chtějí ruskou vakcínu a nic jiného?

Nepotvrdily se zatím také údaje z průzkumů, podle kterých je ruská vakcína prioritou především pro obyvatele východního Slovenska. Do čekárny na Sputnik se zapsalo nejvíce zájemců z Bratislavy. To by mohlo znamenat, že na východě Slovenska se lidé nechtějí očkovat vůbec, protože očkování jako takovému nevěří.

Danajský dar

Slovensko má připravených 200 tisíc dávek vakcíny. Ty čekají ve skladech v Šarišských Michaľanech u Prešova, až se 7. června aplikace ruské vakcíny na Slovensku začne.

Čtěte také

Ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský uvedl, že použití těchto dávek je politickým a kompromisním řešením. Jde o „nejlepší řešení, abychom akci Sputnik, která tu dlouho traumatizovala společnost a vyvolávala turbulence na politické scéně, ukončili,“ uvedl pro portál aktuality.sk politik, který se těší aktuálně největší důvěře občanů.

A za ukončené považuje Lengvarský také zasahování Matoviče do rezortu zdravotnictví. Matovič ale namísto toho Lengvarskému vzkázal, že by měl mít plán, co se stane s nevyužitými ruskými vakcínami. Zdá se, že ministerstvo zdravotnictví se tímto danajským darem bude ještě nějakou dobu muset zabývat.

Kamila Pešeková

Igor Matovič, který vyhrál poslední parlamentní volby, když porazil Roberta Fica a stal se na rok premiérem, stále nerozumí tomu, co se nazývá respektování pravidel. Spoléhá se na to, že dostal od voličů silný mandát, a proto se domnívá, že volební vítězství mu dává prostor na realizaci veškerých jeho nápadů, ať jsou sebebláznivější a odporují realitě v zemi. Ta, jak ukazuje skutečný zájem o ruskou vakcínu, je úplně jiná, než v jakých barvách si ji Matovič maluje. 

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio