Kamila Pešeková: Slovensko bude očkovat Sputnikem. I když slovenský ministr zdravotnictví by ho svým blízkým nedoporučil

29. květen 2021

Slovensko začíná psát další kapitolu své vakcínové strategie, která je spojena s ruskou očkovací látkou Sputnik V.

Vyplývá to z rozhodnutí, které přijala slovenská vláda. Ta povolila očkování Sputnikem, vakcínou, kterou zatím neschválila Evropská léková agentura. Slovensko se tak stalo po Maďarsku teprve druhou zemí Evropské unie, která očkování Sputnikem umožnila.

Čtěte také

Rozhodnutí vlády bylo na spadnutí i proto, že ampulky se Sputnikem čekají ve skladech nedaleko Prešova už od března, nicméně v červenci, respektive srpnu hrozí, že vyprší jejich trvanlivost. Sputnik bude určen zájemcům ve věku od 18 do 60 let a jejich zdravotní stav se bude zvlášť kontrolovat. Souvisí to s tím, že podle nevýhodné smlouvy, kterou vláda v Bratislavě s ruskou stranou uzavřela, přebírá Slovensko všechna rizika spojená s očkováním, i když dosud nedostalo od výrobce kompletní dokumentaci.

Politika na první místě

Rozhodnutí vlády tak znovu ukázalo, že jde hlavně o politiku. Normálně by totiž o vhodnosti očkovacích látek rozhodovali odborníci, kteří problematice rozumí, a ne ministři, kteří jsou laiky. A slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečív (ŠÚKL) očkování Sputnikem nedoporučil. Takže, pokud by záleželo jenom na něm, vypadalo by všechno jinak, na Sputnik by nedošlo. Slovenská vláda se ale při schvalování odvolala na výsledky testů z laboratoří v Maďarsku a nebyla v podpoře Sputniku jednotná.

Čtěte také

Ministr zahraničí Ivan Korčok se dlouhodobě netají názorem, že považuje Sputnik za nástroj ruské hybridní války – to se také právě na Slovensku naplno ukázalo. Nákup ruské vakcíny způsobil nevídanou vládní krizi, která otřásla křeslem samotného premiéra i ministra zdravotnictví a značně zvýšila nedůvěru občanů ve své volené zástupce. Jinými slovy, mělo to ten efekt, který hybridní přístup mívá.

Zájemci o Sputnik

Na druhou stranu je ale podle průzkumů patrné, že na Slovensku existuje značná skupina občanů, kteří nesouhlasí s očkováním některou z dosud používaných látek, ale volají naopak právě po ruském Sputniku. Bývalý premiér Igor Matovič, který celou záležitost se Sputnikem domluvil, hovoří, že jde až o 500 tisíc občanů, kteří by se prý jinak očkovat nedali. Nyní mají možnost ukázat, nakolik je jejich přesvědčení vážné.

Kamila Pešeková

Že těch podivností okolo Sputniku nebylo málo, ukazuje i přístup slovenského ministra zdravotnictví Vladimíra Lengvarského. Ve vládě sice hlasoval pro jeho nasazení. Když se ho ale následně novináři ptali, jestli by se on sám Sputnikem nechal zaočkovat a doporučil ho svým blízkým, ministr, který je zároveň lékařem, odpověděl jasně a stručně: Ne. Tím jenom potvrdil absurditu celé diskuse, která se okolo ruské očkovací látky na Slovensku od března odehrávala.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio

Související