Češi solí až třikrát víc, než by měli. Státní zdravotní ústav chce tento trend zastavit
Lidé v Česku každý den spotřebují až 15 g soli, to jsou zhruba tři kávové lžičky. Sůl máme snad v každém jídle, hlavně v pečivu a hotových pokrmech. Velké množství soli v jídle ale musíme zapíjet, a to často děláme sladkými nápoji nebo pivem v případě dospělých, což vede k obezitě. Upozorňuje na to Tomáš Seeman z 2. lékařské fakulty Karlovy univerzity.
Obézních dětí v populaci přibývá. „Výskyt před 50 lety byl jedno dvě procenta. Nyní se udává osm až deset procent,“ nastiňuje lékař. V Česku pak obezitou nebo nadváhou trpí 26 procent chlapců a 15 procent dívek.
Čtěte také
Takové děti pak mají až čtyřikrát vyšší riziko, že se u nich rozvine vysoký krevní tlak, který v dospělosti může vést třeba k poškození ledvin.
„Ze všech dialyzovaných dospělých pacientů je druhou nejčastější příčinou právě hypertenze, která poškodí původně zdravé ledviny, a dospělí skončí na dialýze, kdy pak vyžadují transplantaci.“
Sůl ve školních jídelnách
Státní zdravotní ústav se tak mimo jiné dlouhodobě snaží přesvědčovat školy, aby v jídelnách snížily množství soli.
Pokud bychom u nás v Česku snížili množství soli na polovinu, ušetřil by stát stovky milionů korun.
„Třeba jsme zjistili, že ve školních jídelnách se používá sušená zelenina, která v sobě obsahuje dvě procenta sušené zeleniny na 50 procent soli. Vzděláváme tak personál, aby si uvědomoval, že je nutné číst etikety, a aby třeba pracovali více ze surovin, ne tolik zprocesovaných polotovarů, které obsahují vždy hodně soli,“ říká vedoucí centra Marie Nejedlá.
Čtěte také
Podle ní by mělo množství používané soli stanovit ministerstvo zdravotnictví speciální vyhláškou.
Světová zdravotnická organizace doporučuje snížit množství soli na pět gramů denně. Pokud bychom u nás v Česku snížili množství soli na polovinu, tedy na sedm gramů denně, ušetřil by stát stovky milionů korun za léčbu pacientů, kteří kvůli přisolování trpí právě vysokým krevním tlakem a dalšími nemocemi, které způsobuje, jako jsou srdeční infarkty nebo cévní mozkové příhody.
Poslechněte si celý příspěvek v audiozáznamu.
Související
-
Nadměrné solení je jednou z prokázaných příčin vysokého tlaku u dospívajících
Pediatr Ivan Peychl je primářem dětského oddělení Nemocnice Na Bulovce. V rámci kampaně Týden povědomí o soli vysvětlil, proč je nezdravé příliš solit.
-
Není cholesterol, jako cholesterol, potvrdili vědci. Doporučují jedno vejce denně
Umírněná konzumace vajec prospívá zdraví, ba dokonce snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí. Souvisí to i s vyšší hladinou bílkovin, které čistí cévy od cholesterolu.
-
Vědci doporučují konzumovat nanejvýš 20 kilo masa na osobu a rok. Platí to i pro vás
Ze studie univerzity z Bonnu plyne, že pokud má planeta uživit lidstvo, měly by bohaté země proti dnešku snížit konzumaci masa alespoň o tři čtvrtiny.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka