Nadměrné solení je jednou z prokázaných příčin vysokého tlaku u dospívajících, říká pediatr

10. březen 2019

Pediatr Ivan Peychl je primářem dětského oddělení Nemocnice Na Bulovce. V rámci kampaně Týden povědomí o soli si s Patricií Strouhalovou povídal o tom, proč je nezdravé příliš solit, jaké potraviny mají nadměrný obsah soli nebo jak se mají stravovat malé děti.  

V pondělí 4. března začala kampaň Týden povědomí o soli. Ta má poukázat především na problematiku vysokého tlaku u dětí – důsledkem nadměrného příjmu sodíku. Platí, že sůl je nad zlato? „Ze zdravotního hlediska ano, zlato ve stravě zdravé není. Sůl nutně potřebujeme, jenom to s ní hodně přeháníme.“

Jak nezdravá je sůl? Vědec navrhuje zkoumat vězně na dietě bez soli

Fast food

Debata okolo škodlivosti přílišného množství soli má mezi lékaři a vědci dlouhou tradici.

Podle současného doporučení je optimální příjem soli u zdravých lidí do pěti gramů za den. „Nicméně realita je taková, že průměrný příjem soli u dospělých je okolo patnácti gramů, u někoho až 18 gramů, což je trojnásobek doporučeného množství,“ varuje doktor Peychl.

Sám prý přišel na to, jak devastující účinky může nadměrné solení mít, když studoval medicínu. „Tam bylo krásně vidět, jak konzumace soli souvisí s kontinuálním vzestupem krevního tlaku. Začal jsem se tím více zabývat, zkoušel jsem solit méně a zjistil jsem, že mi to chutná lépe,“ vypráví Ivan Peychl.

Pokud vás tematika solení zajímá, navštivte webové stránky méně solit. Kromě doporučeného množství soli na den tam najdete také recepty na vaření s menší dávkou soli a další informace.

A jak je to se solením u malých dětí? „Byl bych pro dětem do čtyř let nesolit. Přisolovat hotové jídlo by si pak neměl nikdo – to už je příjem soli nad tu, kterou zkonzumujeme v průmyslově vyrobených potravinách,“ varuje. Ačkoli nepociťujeme slanou chuť, sůl obsahují. „Párky nebo šunka mají okolo dvou gramů soli na sto gramů. Tvrdé a tavené sýry mají podobně vysoký obsah, ideální není ani pečivo. Nejhorší dochucovadlo je sójová omáčka, ta má až devatenáct gramů soli ve sto mililitrech,“ doplňuje doktor Peychl.

Zásadní je zamyslet se nad tím, jestli slaná chuť je nutná a rozhodnout se solit méně. „Dá se na to docela snadno zvyknout. Schovat slánku, vařit si sám a nahrazovat sůl něčím jiným. Brambory nebo rýži uvaříte bez soli, do zeleniny místo soli přidáte dostatek česneku, cibule, citrónu, zázvoru. Používat pokud možno bylinkové, ne kořenící směsi – tam je základem velké množství soli,“ svěřuje se Ivan Peychl s tipy.