Celibát pro kněze? Když se potlačí člověčina, místo služby přichází predátor, přiznává kněz Hurt

8. listopad 2021

V posledních několika letech čtu hodně fantasy literaturu, přiznává římskokatolický kněz Josef Hurt z Brandýsa nad Labem. Ságy jako třeba Zaklínač jsou pro něj příležitostí, jak komunikovat s nejmladší generací věřících. „Přivedli mě k tomu ministranti. Zaklínače a všechny ty velké ságy už mám zmáknuté. Je to pro mě příležitost komunikovat s nejmladší generací,“ těší ho. Naučit se poslouchat druhé mu pomohly psychoterapeutické výcviky.

„Téma současné církve je člověčina. V kněžské službě, když se potlačí, tak najednou se ukáže, že místo služby a pomoci přichází agrese nebo predátor. Průzkumů v západní Evropě na to téma běží hodně,“ říká s odkazem na téma sexuálního zneužívání církevními představiteli. 

Čtěte také

„Papež František velmi radikálním způsobem připomíná tato pokušení. Obávám se, že v české kotlině si zatím tyto souvislosti neuvědomujeme. Spíš to vytěsňujeme na okraj, že nám se tyto věci nedějí.“

Josef Hurt proto patří mezi kněze, kteří by byli pro zdobrovolnění celibátu: „A těch hlasů přibývá i mezi biskupy. Papež František to hodně pootevřel v amazonské synodě, kde potřeba kněžských povolání je, a já si dovedu představit případ táty od rodiny, který se rozhodne ke kněžské službě.“

Připomíná, že podzemní církev během totality konec konců prokázala, že to jde a jde to dobře: „Předpokládám, že potřeba nás povede k nějaké změně. Papež teď tím velkým synodním kvasem zve lidi, aby tyto otázky promýšleli.

Co když se rozpadne pastorovi manželství

Inspirovat se koneckonců může katolická církev u protestantů. „Povídáme se i tom s některými pastory. I jejich manželství a manželství pastorem může být ohroženo rozvodem. A pak je to dost složitá situace ve vztahu ke komunitě, když pastor mluví o určitých ideálech a ono mu to nevyjde,“ připouští komplikaci Hurt.

Čtěte také

„Říkají mi často ženatí jáhni, že když kážou o manželství a z kazatelny vidí manželku, tak už jim naskakuje autocenzura, aby si takzvaně moc nepouštěli hubu na špacír. A doma ještě dostanou zpětnou vazbu.“ 

Právě proto nechce Hurt celibát rušit úplně, ale navrhuje, aby byl dobrovolný. Povinný celibát totiž může od kněžského povolání odrazovat mladé zájemce a to může být časem pro církev problém.

Proč jsou nejodvážnější faráři ti, kteří už jsou v penzi? Poslechněte si celý audiozáznam Hovorů Evy Hůlkové.

autoři: Eva Hůlková , marz
Spustit audio

Související