Najděte si svůj rituál. Když chybí, část příběhu se neuzavřela, radí šéfka hospice o Dušičkách

31. říjen 2021

O dušičkovém víkendu se někteří vydávají na hřbitovy připomenout si své blízké. „Všemu, co je v životě tíživé, konečné, se v životě raději vyhýbáme. Zatímco naše babičky zažily několik úmrtí, tak řada padesátníků ještě nikdy neviděla zemřelé tělo. To téma ale ožívá a tabu se zmenšuje. A to s debatou o paliativní péči, o důstojném závěru života a umírání v prostředí, kde se lidé cítí bezpečně a mají tam své milované,“ myslí si ředitelka Cesty domů Ruth Šormová.

V posledních letech také rostl zájem o pohřby bez obřadů. „V 99 procentech případů to nebyla otázka finanční, ale věc ztráty tradice, jak se zesnulými zacházet a jak se se smrtí konfrontovat. Lidé se tomu dnes pokouší v záplavě stresorů vyhnout a zbavitse toho,“ je přesvědčená molekulární bioložka Scarlett Vasiluková Rešlová.

Čtěte také

„V mé generaci je řada rodin, které si berou své nemocné a umírající na ty poslední chvíle z nemocnice domů. A to jsou neuvěřitelně těžké a bez pomoci těžko schůdné kapitoly života, které nás ale silně vyzbrojí zkušeností a dají nám nástroje, abychom se uměli konfrontovat s vlastní smrtí,“ tvrdí Vasiluková Rešlová.

„Neumírají jen staří lidé,“ připomíná Šormová. „Moderní člověk se mnoha tradicím a rituálům brání, protože nechce být svázán. To souvisí s tím, že lidé dnes nejsou tolik propojeni s jedním místem, stěhují se a tak dále. A na jejich obhajobu bych řekla, že rituálů je spousta, jenom jsou jiné, než jsme zvyklí,“ říká ze zkušenosti z hospice a poradny pro nevyléčitelně nemocné.

„Snažíme se rodiny povzbudit, aby si klidně našly svůj svébytný rituál, který pro ně bude důležitý. Třeba ať zapálí svíčku, vytáhnou fotografii. Tam, kde to úplně chybí, tak se ten problém projeví v delším horizontu jako něco, co tu rodinu provází, protože si neuzavřela část příběhu, jak měla,“ dodává Šormová.   

Poslechněte si celou debatu Vertikály, moderuje ji Eva Hůlková.

V první části Vertikály uslyšíte o hospodaření katolické církev v Česku. Naděžda Hávová se zeptá, jaká témata bude řešit nová církevní konference pro Amazonii. A do českých kin míří nový tuzemský film Kryštof o životě duchovních za komunismu.

autoři: Eva Hůlková , kac
Spustit audio

Související