Štve mě, že za zvýšené ceny potravin nedostáváme nic lepšího, říká publicistka Michopulu, autorka knihy Skromné jídlo

18. červen 2025

„Po letech, kdy jsem říkala, že máte do jídla investovat co nejvíc, protože jde o vaše zdraví a životy, jsem se musela zamyslet a uvědomit, že lidé teď řeší něco úplně jiného. Proto se snažím doporučovat, jak jíst dobře i se sníženým rozpočtem,“ říká gastronomická publicistka a autorka knihy Skromné jídlo Hana Michopulu.

„Ceny potravin teď řeší úplně každý – asi na to ani nemusíme mít detailní průzkumy, je to každodenní téma,“ doplňuje v pořadu Hovory.

Předražené potraviny? Každý z vás má důležitý nástroj, kterým je vaše peněženka. Nekupujte je.
Hana Michopulu

Čtěte také

Podle průzkumu agentury Median, byly začátkem letošního roku ceny potravin průměrně o 48 procent vyšší než před osmi lety. Nejvíc zdražují brambory, cibule, olivový olej, výrazně si připlatíme i za chleba s máslem. 

Češi tak vysoké ceny řeší ve slevách a akcích. „Je to systém, kterým nám supermarkety prodávají jídlo – a je vlastně jedno, jestli to je dobře, nebo ne, prostě to tak je. Důležité si  je uvědomit, že systém supermarketů bere spotřebitelům možnost rozhodování, pak totiž nakupujeme impulzivně, potraviny hromadíme a nakonec vyhazujeme,“ popisuje realitu publicistka. 

Vytvořte si systém

„Nebuďte dál pasivními účastníky, ale vytvořte si vlastní systém,“ nabádá Michopulu. Když jdete do obchodu, tak leda s nákupním seznamem, vlastním plánem, který zamezí impulzivnímu nakupování.

Čtěte také

„Nákup pak bude pro vás klidová záležitost, zmizí frustrace a časem se z něj stane potěšení, stejně jako se vrátí radost z vaření,“ myslí si publicistka. 

Nákupy ve slevách jsou podle publicistky znamení, že žijeme pod tlakem a neustále hledáme cesty, jak ušetřit a snížit domácí náklady. Publicistka a autorka několika knih receptů a rad přiznává, že nakupování miluje hlavně v zahraničí, kdy porovnává nabídku s tou naší. 

„A musím říct, že u nás to tzv. stojí, přestože to neplatí obecně. Náš potravinářský průmysl drží krok v trendech, jako jsou proteiny a jiné ultrazpracované potraviny. To se na nás aktuálně hrne. Ale pokud jde o kvalitu základních potravin a surovin, ta u nás stagnuje,“ hodnotí s tím, že zahraniční trh se stále vyvíjí. „I proto mě zlobí a štve zvyšování cen, protože za ně nedostáváme nic lepšího,“ dodává. 

Čtěte také

Jak se bránit? „Každý z vás má důležitý nástroj, a to je vaše peněženka. Takže předražené věci nekupujte,“ odpovídá.

Starší, poválečná generace našich babiček a dědečku to dělala. „Co bylo drahé, tak nekoupili. Byli zaseklí a šli tvrdě proti drahotě. Naše generace ale kupuje úplně zbytečné věci, protože má pocit, že bychom si to měli dopřát,“ uzavírá. 

Celý rozhovor pořadu Hovory Naděždy Hávové najdete v audiozáznamu, poslechněte si víc.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

    Václav Žmolík, moderátor

    tajuplny_ostrov.jpg

    Tajuplný ostrov

    Koupit

    Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.