Babiš není dokonalý, ale není na odvrácené straně. Dodržuje naše závazky se Západem, míní bývalý diplomat Kolář

22. červenec 2020

Bývalý diplomat Petr Kolář sloužil jako velvyslanec v USA či v Rusku. V roce 2016 zvažoval, že by kandidoval na prezidenta. Teď mimo jiné radí premiérovi Andreji Babišovi (ANO) v zahraniční politice. „Nemohu to nazvat poradenstvím. Jsou to občasné konzultace,“ vysvětluje.

„Vyplynulo to nějak postupně, když jsem se po odchodu z diplomacie začal věnovat komerční diplomacii. Když jsem viděl, jak má naše země tendenci být vychylována některými lidmi směrem na východ… Připadalo mi, že se zhroutí všechno, co jsem doposud dělal. A v případě premiéra jsem pochopil, že není úplně na té odvrácené straně, co se týče zahraniční a bezpečnostní politiky,“ říká Kolář.

Přiznává, že by si představoval úplně jiného premiéra. „Ale Babiš je premiérem, který zatím, když to srovnám s tím, jak funguje prezident republiky, nedělá to, co by byl pro mě zásadní důvod k tomu, abych byl jednoznačně jen negativní. Vidím jeho docela pragmatický přístup a vyhodnocení situace, že dodržuje závazky s našimi západními spojenci,“ vysvětluje.

Čtěte také

„Netvrdím, že je pan premiér esence dokonalosti, mám řadu důvodů být vůči němu kritický. A z toho důvodu s ním nejsem v žádném formálním vztahu. Mohu si tak dovolit říct premiérovi, co si myslím. Protože od něj chci jediné. Třeba aby se ve vztahu k USA a našim západním spojencům choval odpovědně,“ dodává.

Střet zájmů premiéra vnímá bývalý diplomat jako problém. „Pro mě je důležité, aby tato země zůstala pevně ukotvená v aliančních a unijních strukturách. A to, jak se premiér staví ke svým majetkovým kauzám, jak řeší svůj vztah s Evropskou komisí, nedokážu vzít jako zásadní argument, který by mně řekl: stop.“

Ideální kandidát 

Kolář je také jedním ze členů expertního týmu generála a bývalého předsedy vojenského výboru NATO Petra Pavla, který s týmem naplánoval turné po republice. „Máme teď novou iniciativu, která se zaměřuje na vyhodnocení krizového vývoje, jak jsme prošli covidovou krizí. Já se snažím jako správný švec držet svého kopyta, tedy zahraniční a bezpečnostní politiky, mezinárodního stavu té situace,“ popisuje Kolář.

Čtěte také

Petr Pavel v minulosti několikrát připustil, že by mohl kandidovat na prezidenta. A podle některých hlasů současnou aktivitou začíná svou prezidentskou kampaň. Kolář to připouští.

„S panem generálem se známe nějakou dobu. Když se vrátil ze své mise v Bruselu, byl čerstvý důchodce a začali jsme spolu dělat výjezdy po republice. Nazvali jsme to Pro bezpečnou budoucnost, kde se zabýváme reálnými hrozbami a těmi, které jsou z našeho pohledu spíše fiktivní a jsou zneužívány k tomu, aby lidi mátly a oblbovaly. A při komunikaci s veřejností a při tom, jak na něj veřejnost reaguje, se mi Petr Pavel jeví jako ideální kandidát na prezidenta,“ přiznává diplomat.

„Současnou aktivitu nemohu tedy brát jako něco, co by nesouviselo s jeho případnou kandidaturou,“ dodává.

Mám rád napravené hříšníky

Jak vnímá členství generála v předlistopadové KSČ? „Mám jisté pochopení pro lidi, kteří se mohli splést a kteří to připouští. A on to připouští. Nechlubí se tím a myslím si, že svým dosavadním životem prokázal, že této zemi a západnímu způsobu života i demokracii jako takové přispívá docela dost,“ míní Kolář a pokračuje:

Čtěte také

„Mám rád napravené hříšníky, kteří zpytují svědomí a kteří se umí ze svých chyb poučit. On není pyšný na to období, ale zároveň musím říct, že to nikdy nedělal z kariérních důvodů a nikomu neublížil. Kromě toho, že byl v té době prostě trumbera,“ vysvětluje.

Pomůže nově vytvořená pozice zmocněnce pro konzultace s Ruskem v česko-ruských vztazích? Jak vidí budoucnost Putina? Existuje šance, že Rusko bude v budoucnu spojencem západního světa? Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Petrem Kolářem.

Související