Že je Babiš osobou obmyšlenou, víme dlouho, svěřenské fondy ale neovlivňuje, tvrdí Vondráček

16. červenec 2020

Premiér Andrej Babiš (ANO) je podle statutů svěřenských fondů, do kterých v roce 2017 kvůli zákonu o střetu zájmů vložil holding Agrofert, jediný obmyšlený a po odchodu z politiky se mu Agrofert opět vrátí. Podle místopředsedy jeho hnutí Radka Vondráčka to není překvapivé. 

„Že je Andrej Babiš jediným zakladatelem svěřenských fondů, to víme. Že je osobou obmyšlenou, to víme a vyplývá to z veřejně přístupných majetkových přiznání,“ reaguje předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Server iRozhlas upozornil, že premiér je jediný, komu komu plyne ze spravovaného majetku zisk. V případě, že skončí v politice, chemicko-potravinářský koncern se podle statutů „bez zbytečného prodlení“ vrátí do jeho výlučného vlastnictví.

Čtěte také

Vondráček ale odmítá, že by Babiš na svěřenské fondy uplatňoval vliv – od toho tam prý jsou správci fondů. „Neuplatňuje přímý vliv a právě takto je v českém právu konstruován svěřenský fond, podobně jako blind trusty v jiných zemích,“ zdůrazňuje místopředseda ANO.

„Já už opravdu nevím. Jediná možnost by pak byla Agrofert zcizit, prodat, a s tím zase nesouhlasím. Člověk, který chce vstoupit do politiky, by neměl být postaven před dilema, aby se nejdříve musel zbavit veškerého majetku,“ dodává Vondráček v Interview Plus.

Vondráček také zdůrazňuje, že „hnutí ANO snese i velmi kritické hlasy.“ Nikdo nám to nevěří, ale jsme velmi demokratický klub, kde si každý může říct, co chce,“ říká.

Vždycky je možné, že se bude vedení měnit. Ale v tuto chvíli by bylo naprosto nesmyslné měnit kapitána vítězného týmu. To neudělá žádný trenér.
Radek Vondráček

Europoslanci nemají co kritizovat

Evropský parlament už v polovině června schválil rezoluci, podle které český premiér zpochybňuje nezávislý výkon své funkce, neboť se podílí na rozhodování o penězích z rozpočtu EU a zároveň kontroluje holding Agrofert.

Čtěte také

„Parlament škodí hlavně sám sobě, když přijímá takováto politická prohlášení. Komentuje, zasahuje a vytváří politický nátlak na šetření orgánů činných v trestním řízení,“ kritizuje Vondráček.

Podle svých slov nezpochybňuje kontrolní roli Evropského parlamentu, poukazuje ale na některé formulace v rezoluci. „Že je Evropský parlament znepokojen vlastnictvím českých médií několika osobami, to s kontrolou nemá nic společného,“ míní poslanec.

Volby rozhodnou jiná témata

Oznámený odchod někdejšího šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska z kandidátky pro příští sněmovní volby vyvolává otázky, jak se zformuje parlamentní opozice do příštích voleb a jestli to může vládní ANO posílit, nebo oslabit.

Čtěte také

„Když se dva jednonozí spojí, ještě to neznamená, že mohou běhat,“ glosuje Vondráček možné spojování opozičních stran.

Kalouskův odchod prý nic zásadního nezmění, naopak jde spíš o to, jestli někdo nový do opozičních řad přijde. Vondráček připouští, že politický program je důležitý, ale politika je podle něj hlavně o osobnostech, které voličům dokážou své myšlenky sdělit tak, aby jim uvěřili.

Příští volby budou rozhodovat jiná témata než v minulosti. „Už nejsme protestní hnutí, ale druhé volební období jsme součástí vlády. Ukážeme, co se nám povedlo, a jsou před námi nové výzvy,“ podotýká místopředseda ANO.

Krize ukázala, že jednotný trh přináší obrovské výhody. Ale když dojde na lámání chleba a uzavřou se hranice, tak je třeba, aby si stát uměl poradit a mohl sáhnout do vlastních zdrojů.
Radek Vondráček

„V době relativního blahobytu jsme si málo uvědomili, jak důležitá je potravinová soběstačnost, energetika nebo integrovaný záchranný systém. Zkrátka témata bezpečnosti a do jisté míry soběstačnosti,“ uzavírá Vondráček.

Uškodí ANO ve volbách půlbilionový schodek rozpočtu nebo korupční kauzy představitelů hnutí v Brně? Poslechněte si celý rozhovor ze záznamu.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Erhart
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.