Petr Holec: Společně proti Babišovi. Anebo proti sobě?

6. červenec 2020

Letošní krajské volby se považují za generálku na „velké“ sněmovní volby v příštím roce, kdy chce opozice společně a finálně zúčtovat s premiérem a šéfem ANO Andrejem Babišem. 

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz.

Ostatně čím víc například ODS poslední dobou stagnuje, tím častěji její šéf Petr Fiala v médiích opakuje, že bude sestavovat příští vládu. I on ovšem dobře ví, že opozice včetně ODS může Babiše ohrozit pouze společně. 

Čtěte také

„Vítěznou integrací“ a nalezením vítězného lídra ji ostatně vloni na Letné zaúkoloval i šéf chvilkařů Mikuláš Minář, když na to opozici dal své „do roka a do dne“. I proto se nyní opoziční strany do krajských voleb spojují a tvoří společné kandidátky. 

Vesměs se jedná o kvarteto ODS, STAN, TOP 09 a lidovců, kteří k sobě různě přibírají i místní partaje. Piráti se totiž považují za opozici i k opozici, a s výjimkou Olomouckého kraje jdou proto do krajských voleb zcela samostatně. 

Problém pro opozici ovšem je, že její krajské koalice často připomínají antibabišovské slepence z nouze. V nejhorší pozici je zřejmě TOP 09, která v krajích v podstatě neexistuje a celý svůj někdejší úspěch založila téměř výlučně na Praze. 

Strany v limbu

Čtěte také

Příznačná je situace ve Středočeském kraji. TOP 09 tady chtěla jít do voleb s hnutím STAN, jenže starostové se kdysi vládní partaje, s níž předtím kandidovali a které nyní mnohé předvolební průzkumy přisuzují konec ve sněmovně, prostě lekli. 

TOP 09 se proto nakonec dala dohromady se Zelenými a hnutím Hlas bývalého europoslance ANO Pavla Teličky, který se teď spíš než k odkazu Babiše začal hlásit k odkazu Václava Havla. „Určitě to není z nouze ctnost, jde o spojování sil. Sice to je v každém kraji jinak, ale je možné, že to po krajských volbách bude dál pokračovat i na celostátní úrovni,“ řekl Právu lídr středočeské kandidátky a místopředseda TOP 09 Jan Jakob. 

Jenže problém opozice je, že její krajské koalice často působí právě jako z nouze ctnost. A ne náhodou: podle setrvalého trendu průzkumů volebních preferencí nyní nedá zmíněná čtyřka ODS, TOP 09, STAN a KDU-ČSL dohromady ani volební preference ANO. 

Čtěte také

A vypadnutí ze sněmovny navíc kromě TOP 09 podle předvolebních preferencí hrozí i STAN a lidovcům, všechny tyto tři strany se nacházejí v limbu. Pro server Seznam.cz o tom ostatně mluvil i politolog Univerzity v Hradci Králové Karel Kouba.

„Vznikají nahodilé kandidátky a místo toho, aby si liberální strany vybudovaly opravdovou spolupráci, jen soupeří mezi sebou. Český liberální střed je roztříštěný už dlouhodobě. Ty strany mají skoro totožný program, ale chybí jim jedna osobnost, která by všechny spojila a dodala tomu vizi,“ popsal situaci opozice. 

Fiala před časem řekl, že o spolupráci opozičních stran v příštích sněmovních volbách musí být jasno do letošních Vánoc. Čas se krátí a jasné zatím zůstává jen to, že k žádné skutečné opoziční integraci nedochází. 

Autor je komentátor serveru Info.cz

autor: Petr Holec
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.