Bojím se o svého syna, starostu Prahy 6. Kdyby to nebyla ruská vojenská rozvědka, tak mávnu rukou, přiznává bývalý diplomat Kolář

9. duben 2020

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář z TOP 09 žádá českou diplomacii, aby se proti návrhu na stíhání jeho osoby ohradila. 

Čtěte také

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu dnes (ve čtvrtek 9. dubna) na základě nového ruského zákona, který trestá poškozování válečných pomníků sovětských vojáků v zahraničí, navrhl stíhání lidí, kteří nechali odstranit sochu sovětského maršála Ivana Štěpanoviče Koněva z náměstí v Bubenči.

Bývalý český velvyslanec ve Spojených státech i Rusku a otec starosty Prahy 6 Petr Kolář ve vysílání Českého rozhlasu Plus vyjádřil velké obavy o svého syna. „Bojím se,“ řekl.

Těch různých výhrůžek a mailů, které synovi chodí,… ale i já se dozvídám, že jsem zakladatelem krvavého klanu rodiny Kolářů… Jsme banda, kterou je třeba vymýtit a zlikvidovat.
Petr Kolář, bývalý diplomat

Kdyby to nebyl ruský ministr obrany, „pod kterého patří vojenská rozvědka, která se v poslední době tzv. proslavila tím, jak likviduje oponenty ruského v režimu v zahraničí, tak bych nad tím mávnul rukou. Od (Alexandra) Litviněnka po (Sergeje) Skripala… Ale je dobře, že se tomu snad věnují i naše služby, takže nepodceňují riziko, které s tím je spojené,“ dodává Kolář st.

Nejsme vazalové

Prý je tady atmosféra, kterou jsme si tak trochu zavinili sami. „Tím, že jsme dlouhou dobu přistupovali kompromisně na řešení kolem sochy. Když se to pak začalo řešit radikálně, tak to v části naší populace (radikálně extrémistické levici, ale i pravici) vyvolalo potřebu začít se vymezovat.“ Jak jsme si to zavinili sami?

„Jde o to, že dlouhodobě, hlavně ze strany našeho prezidenta, vycházíme vstříc neskutečně neomaleným ruským požadavkům. Přitom jsme suverénní stát a nejsme žádná vazalská zemička Ruska. Máme své zvolené zástupce a starosta naplňuje rozhodnutí zastupitelstva. To, že se jim to v Rusku nelíbí, je jejich problém. Můj problém ale je, že se jim tady dostává podpory ze strany nejvyšších ústavních pozic. Když se podíváte na vyjádření mluvčího (Hradu), tak to je ostuda,“ dodává bývalý diplomat. 

Jak se na celý spor dívá znalec ruského prostředí a komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák, si poslechněte v audiozáznamu. Ptala se Renáta Kropáčková.

Spustit audio

Související