Musíme se připravit na těžké časy. Ubránit se působení Číny bude velkou výzvou, míní diplomat Šedivý

6. září 2019

Politik a diplomat Jiří Šedivý působil jako ředitel Ústavu mezinárodních vztahů, ministr obrany ve vládě Mirka Topolánka, ale také ve významných funkcích ve strukturách NATO.

Odborníka na obranné plánování a bezpečnostní politiku si lidé běžně pletou s jeho jmenovcem, bývalým náčelníkem generálního štábu Armády ČR.

Jiří Šedivý, generál, bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR

„Tomu se vždy jen zasměji. Například teď se to objevilo na Aktuálně.cz v souvislosti s mou novou funkcí zvláštního zmocněnce pro odolnost a nové hrozby. Pod tím byl titulek, že budu bojovat s dezinformacemi s fotkou generála Šedivého. Tak jsem jim na facebooku poděkoval za první dezinformaci, kterou mohu vyvrátit,“ komentuje s úsměvem.

Nutnost občanské soudržnosti

Nejasně znějící název své funkce na ministerstvu zahraničí vysvětluje páteční host Osobnosti Plus existencí střetů, které v dnešní době probíhají a které ovšem stojí hluboko pod klasickými formami vojenských, respektive fyzických konfliktů. Jeho snahou bude proto zvyšovat schopnost společnosti vydržet nápor takového útoku.

Čtěte také

Tato odolnost má podle něj mnoho aspektů, které se týkají ochrany kritické infrastruktury nebo zvládání klimatických změn.

„Myslím, že nejdůležitější je odolnost společnosti. Ta se odvozuje od určité soudržnosti, od vzájemné důvěry mezi občany a od schopnosti nenechat se zblbnout. To znamená nepřijímat fámy, dezinformace, fake news,“ uvádí.

Koncept národní odolnosti

Šedivý odmítá názor, že by mohlo jít o jistou ‚propagandu dovnitř‘. „Byl bych rád, kdyby tu vznikl na základě strategií a konceptů, které již existují, jako například Audit národní bezpečnosti, také koncept národní odolnosti. Vidím to jako přípravu společnosti na těžké časy. Jakýsi společenský teambuilding,“ říká. Důvodů, proč je nutné posilovat důvěru a soudržnost, je prý celá řada.

„Nejde jen například o klimatickou změnu a její dopady, nedostatek vody a půdní krize. Ale s ní budou samozřejmě souviset i mnohem intenzivnější tlaky na migraci. Dalším momentem je působení nejrůznějších cizích mocností jako Rusko, se kterým už máme své zkušenosti. V dlouhodobém horizontu se ale také vynořuje Čína, a to bude velká výzva.“

Poslechněte si celý rozhovor Osobnosti Plus s Lucií Vopálenskou. Dozvíte se více o politice NATO, vztahu Evropy a Spojených států v jejím rámci, nebo proč si Jiří Šedivý myslí, že je současné Rusko v úpadku, a jaké obavy vyvolává stále mocnější Čína.

autoři: Lucie Vopálenská , kte

Související