Po anabázi s předchozím ministrem je Zaorálek pro českou kulturu výzva k lepšímu, myslí si výtvarník David

4. září 2019

Výtvarník Jiří David se do paměti širší veřejnosti zapsal především jako autor neonového Srdce na Hradě. Ani teď se neváhá vyjádřit k aktuální politické situaci.

„Myslím si, že po té příšerné anabázi s předchozím ministrem kultury, jehož jméno se mi ani nechce vyslovovat, je to pro českou kulturu určitá výzva k lepšímu. Lubomír Zaorálek je několikanásobně vyšší level,“ komentuje čerstvé obsazení ministerského postu.

Nezastupitelná role Fajta

„Osobnost Jiřího Fajta je nezastupitelná v roli, kterou hraje v zahraničním prostoru. Nemá ji nikdo z českých lidí, které na této scéně znám. Nikdo není v kontextu institucí, jako je MoMA, Tate Modern nebo Centre Pompidou..., a jejich ředitelů,“ vysvětluje, co si o kauze Babišovy vlády myslí jako člen kulturní obce a výtvarník.

Čtěte také

Není nic automatického, že by ten, kdo se stane příštím ředitelem Národní galerie, vstoupil na stejnou palubu. Je to naprosto podstatné pro chod takových institucí, výměnných výstav a všech možných informací.“

Příliš důvěřuji lidem

Zakládající člen výtvarné skupiny Tvrdohlaví považuje za svůj velký handicap přílišnou důvěřivost k lidem.

„Možná jsem se mýlil úplně ve všem. Snad možná všechno, co dělám, nemá smysl. Protože ten při své práci hledám právě v tom, v čem smysl není. Snad je to můj životní rozpor, rozpor člověka-občana a člověka-umělce. Občas docházím k vnitřnímu dialogu, kdy jeden popírá druhého. A když usínám, tak většinou pochybuji o obou,“ poznamenává.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Dozvíte se také zajímavosti o pedagogické činnosti Jiřího Davida, nebo o jeho názorech na výběr pedagogů do struktur školy. Věnovat se mimo jiné bude věkové hranici pedagogické a akademické funkce.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související