V Národní galerii probíhá ukázka typické normalizace, varuje výtvarník Skála

30. srpen 2019

František Skála je nejen sochař, malíř a ilustrátor dětských knih, ale také hudebník a tanečník. Taky člen divadla Sklep, spoluzakladatel skupiny Tvrdohlaví a člen tajné skupiny B. K. S. (Bude konec světa). Svůj názor má i na exministra kultury Antonína Staňka. 

Čtěte také

Spolupracuji úplně se vším, pokud se mně to nějak líbí, nebo pokud to má v sobě energii,“ říká host Osobnosti Plus na otázku, jaké materiály si k práci vybírá nejraději. 

Je mně přisuzováno, že jsem pozorný sběrač, který všude něco zajímavého najde. I to, co jiní nevidí," dodává.

„Když jsem na cestách doma, ale i ve světě, v přírodě, pořád něco sbírám a pak používám ke své práci. Vždy mě to táhne k poznání materiálu se kterým pracuji. Chci po pochopit a poznat.“

Nedávno dostal od kamaráda velmi vzácné, staré přírodní pigmenty, které asi už ani jinde nenajdete. „Snažím se je využít, taky musím říct, že největší inspirací je pro mne právě příroda. Je totiž absolutně nedostižná.“ 

Vlk a koza

Vládní kauza okolo postu ministra kultury se výtvarníka podle jeho slov hluboce dotýká.

Čtěte také

„Trpěl jsem tím. Zaprvé jsem chodil do demonstrací s transparenty, které jsem si k tomuto tématu vlastnoručně vyrobil. Člověk v mém věku už nechce trávit čas v demonstracích, ale prostě někdy musí. Rozeslal jsem snad stovky smsek kamarádům, aby šli taky. Protože když by nešli, tak si ani nic lepšího nezasloužíme,“ komentuje výtvarník.

„Ale jak teď vidíte, stejně se nic nestalo a nestane. Vlk se nažral, koza zůstala celá. Ministr (Antonín) Staněk udělal svůj úkol, který dostal od (Miloše) Zemana, aby zlikvidoval nenáviděného Jiřího Fajta. Tím se vše splnilo a v Národní galerii tak teď probíhá taková ukázka typické normalizace,“ dodává. 

Poslechněte si celý rozhovor Lucie Vopálenské s Františkem Skálou. Mimo jiné vysvětlí svou lásku a obdiv ke stromům (k exotickým baobabům), ale také řekne, jak a proč má tak malou důvěru v naše školství.

autoři: Lucie Vopálenská , Kateřina Tesařová
Spustit audio

Související