Výtvarnice Nováková: Dnešní společnost je v politickém smyslu bezpáteřní, vykolejená a bez perspektivy

23. srpen 2019

Výtvarnice Věra Nováková na konci 40. let z politických důvodů nedostudovala v ateliéru monumentální malby pražskou Akademii výtarných věd. Svoji první velkou výstavu obrazů z 50. let měla až v roce 1991.

Ve svých 91 letech a se zkušenostmi s komunistickýcm pučem v únoru 1948, politicky tvrdými 50. léty, okupací i normalizací říká:

Čtěte také

„Dnešní společnost vidím jako v politickém smyslu bezpáteřní, vykolejenou a bez perspektivy. V tom smyslu, že není zakořeněná, protože během různých režimů a kotrmelců jí byly ty kořeny systematicky odsekávány. Je to vlastně bloudění. A tedy, myslím, hodně velká bolest naší společnosti.“

Hodné, ale naivní

Výtvarnice vzpomíná na vyhazov z Akademie výtvarných umění, kdy se musela podrobit zkoumání komise složené ze spolužaček, zanícených svazaček. Poznamenává, že ona děvčata byla vlastně hodná, ale naivní.

„Mám opravdu strach z toho, že se to může opakovat,“ říká Nováková. „Ony svazačky si myslely, že je to dobré. Byly pro socialismus a já jsem také sociálně cítící. To je skutečně obyčejný populismus. Takhle se mohou nechat zblbnout lidé, kteří nejsou informovaní,“ uzavírá téma.

Poslechněte si celý rozhovor Lucie Vopálenské s jejím pátečním hostem. Věra Nováková bude mimo jiné s úsměvem líčit radosti i útrapy téměř 70 let trvajícího manželství s výtvarníkem Pavlem Brázdou.

autoři: Lucie Vopálenská , kte
Spustit audio

Související