Alexandr Mitrofanov: Češi jako fašisté a starosta Kolář jako nepřítel Kremlu. Dozvuky Koněvova pomníku

10. duben 2020

Hrdinové fašistické práce. Kdo to je? Podle ruského listu Argumenty i fakty jsou to Češi kvůli demontáži Koněvova pomníku na Praze 6.

Autor článku vycházel z nedoloženého tvrzení, že většina Čechů toto odstranění odsuzuje.

Čtěte také

Ale je to podle něj horší, než kdyby ho schvalovala: „Nesouhlasná většina preferuje dívat se z dálky na věci, které zanechávají znamení hanby nejen na (starostovi Prahy 6 Ondřeji) Kolářovi, ale na celé zemi. Nutí to ke vzpomínce, že podobná odevzdanost Čechů již své místo v dějinách měla.“

Podle listu „čeští pracanti“ nepřestali vyrábět zbraně pro Třetí říši ani po Hitlerově smrti. A Leonid Brežněv prý v roce 1968 poslal vojska do ČSSR proto, že dobře věděl, že „miliony sovětských lidí byly zabity ze zbraní vyrobených pracovitými Čechy“, a neměl sebemenší chuť dát Čechům novou šanci.

„Jednoduše musíme chápat, s kým máme tu čest. Ti, kteří dnes bez hlesnutí koukají na zničení pomníku maršála osvoboditele, zítra mohou začít zásobovat zbraněmi ty, kdo budou chtít nastolit ‚nový pořádek‘ v Rusku. Navíc jsou Češi v této věci nadmíru zkušení,“ uzavřel list Argumenty i fakty.

Proč nezasáhne česká „ústřední moc“?

Pokud jde o oficiální ruské stanovisko, nazvala mluvčí Ministerstva zahraničí Marie Zacharovová demontáž pomníku „zločinem“. Dodala, že jde o politické hodnocení, ale prý nepochybuje, že stejné bude stanovisko právníků.

Čtěte také

Ministr obrany Ruské federace Sergej Šojgu požádal předsedu ruského Vyšetřovacího výboru Alexandra Bastrykina, aby zahájil trestní stíhání osob, které zařídily odstranění pomníku. Prezident Vladimir Putin před několika dny podepsal novelu zákona, podle které mohou být takové osoby odsouzeny až k pětiletému odnětí svobody.

Šojgu požádal ministra obrany Lubomíra Metnara o postoupení pomníku ruské straně. České ministerstvo to odmítlo, protože socha patří Praze 6. Ministerstvo zahraničí se postavilo za právo Prahy 6 na odstranění sochy, protože český stát se v žádné smlouvě Rusku nezavázal k její ochraně před demontáží. Ruská strana tvrdí opak.

Dochází tady k civilizačnímu nedorozumění. Ruské ministerstvo zahraničí vyjádřilo rozpaky nad tím, že nezasáhne česká „ústřední moc“ a nenařídí Praze 6 jiný postup. V Kremlu si zjevně představují, že Česko řídí moskevský spojenec Miloš Zeman stejně, jako Rusko řídí Vladimir Putin. Proto nechápou, jak je možná taková svoboda starosty městské části.

Alexandr Mitrofanov

Starostův otec, bývalý velvyslanec v Rusku Petr Kolář, se se znalostí věci obává o synovo zdraví a život. Kdyby to nebyl ruský ministr obrany, „pod kterého patří vojenská rozvědka, která se v poslední době takzvaně proslavila tím, jak likviduje oponenty ruského režimu v zahraničí, tak bych nad tím mávnul rukou. Od (Alexandra) Litviněnka po (Sergeje) Skripala…“  „Ale je dobře, že se tomu snad věnují i naše služby, takže nepodceňují riziko, které s tím je spojené,“ dodal Kolář starší.

Autor je komentátor Práva

Spustit audio