Zvolil jsem svobodu. Rozhovory s uprchlíky na Rádiu Svobodná Evropa

20. prosinec 2019

Patří k jedné z nejzranitelnějších skupin obyvatel na světě a jejich práva jsou často hrubě porušována: migranti. Podle odhadů OSN je na útěku ze své vlasti více než 25 milionů lidí z celého světa. Na 18. prosinec připadá jejich svátek, lze-li v této souvislosti o svátku hovořit v tradičním smyslu toho slova.

Na přelomu 50. a 60. let minulého století zaznamenala Svobodná Evropa osudy některých Čechů a Slováků, kterým se podařilo překonat drátěné zátarasy, elektronická zařízení i střílející hlídky na hranicích a dostat se do Rakouska nebo Spolkové republiky Německo.

Bylo jich na 200 tisíc

Čtěte také

„Opustíš-li mne, nezahynu. Opustíš-li mne, zahyneš.“ Těmito verši Viktora Dyka komunistický režim s oblibou zrazoval občany Československa od útěku ze země. Desítky tisíc lidí se ale přesvědčit nenechaly a pokusily se železnou oponu překonat.

Mnozí přitom byli zatčeni, mnozí přišli o život. Mnohým se ale podařilo do svobodného světa dostat. Bylo jich přinejmenším kolem 200 tisíc.

Jak překonat železnou oponu

V archivu Svobodné Evropy se dochovaly dvě desítky rozhovorů z 50. a 60. let, odvysílané pod názvem Zvolil jsem svobodu. V drtivé většině případů je vede redaktor Otto Gráf, který na vlnách Svobodné Evropy vystupoval pod pseudonymem Franta Tábor. Čerství uprchlíci v nich hovoří o způsobu, jakým překročili hranice, případně o svých dojmech ze svobodného světa.

Lidé, kteří jsou v exilu delší dobu, zase vyprávějí o životě na Západě. Zajímavé je například povídání několika vojáků Pohraniční stráže, kteří služby využili k útěku. Podrobně popisují podobu železné opony. Její jednotlivé součásti, nástražné systémy, které měly upozornit na „narušitele“ hranic, její silné i slabé stránky. Tyto rozhovory měly sloužit především jako informace pro občany Československa, kteří se chystali na útěk. 

West Side Story Čechoslováků

Čtěte také

V nahrávkách se dochoval i příběh muže, který utíkal do Západního Berlína v době, kdy ještě nestála Berlínská zeď. Uprchlíci tehdy museli překonat zátarasy mezi Československem a NDR a pak další zátarasy mezi NDR a východním Berlínem. Přechod do Západního Berlína byl sázkou do loterie, jestli si uprchlíka všimne namátková kontrola.

Dochovalo se i povídání o dramatickém útěku z Jugoslávie do Itálie po moři na nafukovací matraci. Nebo příběh manželů, kteří uletěli z letiště v Karlových Varech ve sportovním letadle. Ve skupině rozhovorů lidí, kteří popisují život ve svobodném světě, je asi nejsilnější vyprávění mladých. „Jako barevný širokoúhlý film. Jako taková West Side Story,“ popisuje své dojmy ze Západu jeden z nich. Další je nadšen ze svobodné atmosféry, jiní z možnosti neomezeně cestovat.

Mezinárodní den migrantů připomíná pořad Archiv Plus. Osudy migrantů přibližuje Veronika Kindlová prostřednictvím unikátního dochovaného materiálu z archivu mnichovského Rádia Svobodného Evropa.

Spustit audio

Související