17. listopad 1989 – hodina mezi psem a vlkem

17. listopad 2022

Konec roku 1989: v Polsku nastupuje vláda solidaritního premiéra Mazowieckého, v Maďarsku se transformuje tamní komunistická strana a stříhají se dráty na Západ. V NDR padla berlínská zeď a dokonce i v Bulharsku lidé masově demonstrují a dosahují odstoupení dlouholetého komunistického vůdce Živkova.

V Evropě tak zbývají tři poslední neostalinistické skanzeny: Československo, Rumunsko a Albánie.

Je zjevné, že na řadě je Československo. I zde dochází k řadě demonstrací, ale jejich rozsah, včetně těch největších, zatím na přímou konfrontaci s vyhasínajícím režimem nestačí.

17. listopadu se však má konat demostrace k 50. výročí událostí z roku 1939, akce je nakonec oficiální a mezi organizátory jsou jak režimní, tak i nezávislé studentské organizace.

A tento průnik, spolu s celkovou situací v komunistickém bloku, tedy alespoň v Evropě, byl zřejmě rozhodující.

Svědectví přímých účastníků

S výjimkou prologu pocházejí všechny v pořadu použité nahrávky ze dnů 17. - 20. listopadu 1989. Úvod pak patří ukázce ze zpráv Československého rozhlasu z 15. listopadu 1989.

Čtěte také

Generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš tento den navštívil pražské sídlo Mezinárodního svazu studentstva a byl zde vyznamenán.

Kromě toho také hovořil o československé mládeži. Obojí uslyšíte z dochované archivní nahrávky.

V našem pořadu jsme k vykreslení událostí ze 17. listopadu 1989 použili tři zdroje: dochované záznamy vysílání Československého rozhlasu, vysílání rozhlasové stanice Svobodná Evropa a sběrné telefonáty Free Press Agency – agentury manželů Čeřovských v SRN, která zajišťovala telefonáty československých občanů o dění v republice. Tyto nahrávky pak předávala Svobodné Evropě.

Zazní zde tedy zprávy domácí i zahraniční, režimní i nezávislé. Z řady dochovaných telefonátů jsme pak dali přednost svědectví přímých účastníků, kteří brutální zásah bezpečnosti sami zažili.

Poslechněte si pořad Pavla Hlavatého z roku 2017.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související