Petr Hartman: 17. listopadu 1989 se neupálil Jan Palach

17. listopad 2019

17. listopadu 1989 se upálil Jan Palach. Také tato odpověď zazněla v anketě mezi mladými lidmi, kterou vloni vysílala Česká televize.

Někteří si v souvislosti s tímto datem vybavili vznik Československa, jiní s ním nespojovali vůbec nic.

Čtěte také

Pochopitelně se našlo také dost správných odpovědí. K 17. listopadu 1989 byla přiřazena sametová revoluce a pád komunistického režimu. Letos by asi správných odpovědí bylo více. Od listopadových událostí uplynulo kulatých 30 let. Je jim v médiích věnována mimořádná pozornost a jen těžko se připomenutí tohoto výročí dá vyhnout. Vzpomíná na ně kdekdo.

Žákům a studentům může tato událost připadat podobně vzdálená, jako když nám Lidoví milicionáři na základní škole barvitě popisovali, jak před 30 lety v únoru 1948 svrhli zlé kapitalisty a otevřeli národu cestu ke komunismu.

Komunista nebo hrdina, všichni jsme jedna rodina

Čtěte také

Jejich mladší nástupci už dávno svlékli milicionářské uniformy a tváří se, že je nikdy na sobě oblečené ani neměli. Možná organizují oslavy a na nich vykládají, jak hrdinně bojovali proti komunistickému režimu.

S postupem času to totiž vypadá tak, že obětí komunismu byli téměř všichni občané tehdejšího Československa. Zkrátka přesně ve stylu: svazák, komunista nebo hrdina, je to jedno, nakonec jsme všichni stejně jedna rodina.

Není divu, že podobně jsme přistoupili k vyrovnání se s komunistickou minulostí. Není divu, že mnozí, kteří v listopadových dnech byli na straně poražených, nyní mají pocit vítězů a naopak.

Čtěte také

Není divu, že 30 let po listopadu 1989 drží u moci menšinovou vládu komunisté. Není divu, že to mnozí vyčítají Václavu Havlovi, který komunistou nikdy nebyl a proti totalitnímu režimu aktivně vystupoval.

Není divu, že pravda nezvítězila nad lží. Není divu, že to většinu nijak netrápí. Není divu, že veřejný prostor čím dál více zaplňuje agrese a nenávist. Není divu, že část lidí se upíná k politikům, kteří jim nabízejí jednoduchý recept na lepší život. Není divu, že pod záplavou informací nejsou ochotni a schopni je třídit a zasazovat do souvislostí.

Petr Hartman

Proto není divu, že po 30 letech od listopadu 1989 si mnozí myslí, že není co slavit. Není divu, že navzdory všem problémům a chybám se 30. výročí připomíná a slaví, což je dobře.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio