Zvítězili rozsévači strachu z ANO spolu s „náckovskou“ politikou SPD, shrnuje volby Telička (Hlas)

27. květen 2019

Den po volbách do Evropského parlamentu (EP) je brzy na podrobnou analýzu chyb nebo omylů. Přesto se bývalý diplomat, první český eurokomisař, místopředseda EP a lídr teď neúspěšného hnutí Hlas Pavel Telička v Interview Plus o shrnutí kampaně i budoucnosti Evropy pokusil.

Eurovolby u nás vyhrálo hnutí ANO, ČSSD z Evropského parlamentu vypadla

Jan Pokorný (vpravo) a komentátor Luboš Palata během volebního speciálu Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus

Volby do Evropského parlamentu skončily, v neděli ve 23 hodin se uzavřela poslední volební místnost v Itálii. Co přinesly a jak to vidí komentátoři?

„Eurovolby byly v Česku určitým střetem mezi subjekty, které nabízely izolaci, strach, vyobrazení nepřítele… a na straně druhé naději, modernizaci, úsilí, účinnost. Bohužel musím konstatovat, že uspěli ti první,“ říká Pavel Telička.

„Rozsévání strachu a na tom postavený marketing může při relativně nízké volební účasti zabrat. Vyhrálo hnutí ANO, když se podíváte blíž, tak takový úspěch to není, ale mají šest mandátů. SPD Tomia Okamury má mandáty dva a KSČM jeden. Z mého pohledu to není dobrý výsledek a zařadili jsme se mezi země, kde je to spíš horší,“ dodává.

ANO jen straší

Telička řadí ANO mezi „rozsévače strachu“, protože jejich volební heslo Česko ochráníme tvrdě a nekompromisně „znamená, že nám někdo ubližuje a škodí. Jakože my vidíme vaše obavy a my vás ochráníme… A SPD? To je s prominutím už náckovská politika. Z mého pohledu tyto dva subjekty, bohužel, uspěly. Ale nabízejí do budoucna slepou uličku.“ Víc říct nechtěl, protože by prý bylo nefér je v nepřítomnosti jakkoli víc komentovat.

Petr Holub: Populistická revoluce neproběhla. Co se tedy stalo?

Matteo Salvini

Steve Bannon asi dobře věděl, proč se stáhl do soukromí s dostatečným předstihem před kampaní do evropských voleb. Konzervativní či populistická revoluce podle receptu slavného Trumpova poradce byly tím, čeho se před volbami obávaly dokonce finanční trhy, podle očekávání samotného Bannona z toho ale nakonec nic nebylo.

Telička byl v roce 2014 zvolený za hnutí ANO. Dnes kandidoval ve vlastním hnutím Hlas, které se ale s 2,38 % do EP nedostalo. Osobní odklon od ANO pak vidí v mnoha okolnostech a nešlo o rozhodnutí ze dne na den. „Na začátku jsme se shodli, že tady vzniká nové hnutí ANO s velmi proevropským programem… a ten jsme mohli zhruba 1,5 roku (možná i déle) naplňovat. Bez vybočení a zásahů ze strany ANO,“ popisuje.

Evropská politika hnutí se pak ale začala měnit. „Byl tam programový odklon,… byla tady otázka podpory prezidenta Miloše Zemana pro jeho druhý mandát, přestože jsme všichni viděli, co předváděl a předvádí… Pak otázka médií, nahrávek, osobních kauz… To všechno mělo nějaký vývoj a v určitý moment se míra vlivu snížila natolik, že už korekce nebyla možná. Po celé řadě jednání, kdy Andrej Babiš nebyl ochoten ke kompromisům a nakonec ani nevyslyšel výzvu, aby nekandidoval na premiéra, nakonec spolupráce už možná nebyla,“ říká zatím ještě europoslanec.

Hlas půjde dál

Co bude s Teličkovým hnutím Hlas dál a jak komentuje volební neúspěch? „Doufal jsem a věřil, že jsme mohli udělat o 1−1,5 % víc, stejně tak to ale mohlo být horší. Měli jsme jen dva měsíce na to lidem říct, že vzniklo liberální středopravicové hnutí. Proevropské, prodemokratické, proreformní, a že je na kandidátce reprezentováno některými relativně známými osobnostmi. Čas nám ale nahrál hlasy 56 tisíc lidí, což odpovídá tomu, co bylo v reálu možné,“ odpovídá.

HLASUJTE: Jste spokojeni s výsledky voleb?

Evropský parlament

Evropané rozhodli o novém složení svého parlamentu. 

Hlavní cíle Hlasu prý ale teď leží v domácí politice. „Potvrzuji, že setrváme a půjdeme za svými cíli.“ Pro příští volební rok prý ještě musí zvážit své kapacitní i finanční možnosti a pak „jsou nesporně naším hlavním cílem parlamentní volby.“

Za malou účastí Čechů v eurovolbách Telička vidí neexistující evropskou politiku ze stany našich vlád, ale s počátkem už od 90. let. „Jak šel čas, tak se rétorika trochu změnila, ale signál voličům byl vlastně totožný. Když budu občanem, který neřeší politiku na každodenní bázi a který si říká, že jde tak trochu mimo mne, a uslyším tento vzkaz od politiků, tak si musím položit otázku, proč k volbám vůbec jít. Jen proto, že mi Babiš řekne, že je to skvělý projekt, protože dostáváme víc, než zatím platíme?“   

Volební účast?

Telička se zároveň obává, že mezi těmi 28 % českých a moravských voličů je „bohužel velké procento těch, kteří se bojí, a kde zabrala politika strachu – My vás ochráníme. Ale musíme počkat na podrobnou analýzu, kdo vlastně šel volit.“

Petr Hartman: ČSSD jde jinou cestou než ODS, proto skončila mimo Evropský parlament

Zprava místopředseda vlády a předseda strany Jan Hamáček, volební lídr Pavel Poc a ministryně práce a sociálních věci Jana Maláčová hovoří s novináři ve volebním štábu ČSSD v Praze, poté co byly  vyhlášeny výsledky voleb do Evropského parlamentu. ČSSD nez

Na sjezdu sociální demokracie prohlásil prezident Miloš Zeman, že ve volbách do Evropského parlamentu dá svůj hlas ČSSD. Pokud svůj slib splnil, neměl zrovna šťastnou ruku. 

Na otázku, jestli se nějak Evropa po těchto volbách změní, Telička vidí krizi politiky na domácí scéně jednotlivých členských států, která se pak promítá do toho, jak je Unie efektivně schopna rozhodovat a řešit problémy.

„Říct teď jestli k nějaké změně dojde, je brzy. Premiér této země tvrdí, že chce posílit roli Evropské rady, ve které jsme slabí i díky premiérovi a vládě. Nemáme jasně vyprofilovanou politiku. V Evropské radě, kde má vždy Německo nebo Francie větší váhu, tak to je zásadní nepochopení a tlačíme to někam, kde budeme spíš prohrávat,“ dodává lídr hnutí Hlas Pavel Telička.

Jak vidí šance nacionalistů v EP? Jaké frakce by mohly „mít navrch“? Poslechněte si v audiozáznamu Interview Plus. Ptal se Jan Bumba.  

autoři: Jan Bumba , lup

Související