HLASUJTE: Jste spokojeni s výsledky voleb?

27. květen 2019
Radiofórum

Evropané rozhodli o novém složení svého parlamentu. 

Alexandr Mitrofanov: Evropské volby bez vzrušení, jen ČSSD sklouzla hlouběji

Jan Hamáček

Byly to sice volby do Evropského parlamentu, ale každé celostátní volby jsou do velké míry ukazatelem spokojenosti s národní politikou. Viděno pod tímto zorným úhlem nedošlo po těchto volbách k žádným velkým posunům na české vnitropolitické scéně. Nuance ale rozpoznatelné jsou.

Volby s celoevropskou nejvyšší účastí od roku 1994 připravily o většinu tradiční silné frakce lidovců a socialistů. Do jediné přímo volené instituce EU přijdou nové ekologické a nacionalistické subjekty.

U nás, jak už víte, vyhrálo ANO, následované ODS, Piráty, STAN + TOP 09, SPD, KDU-ČSL a KSČM. Vládní sociální demokraté nemají ani jednoho europoslance.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:  

Jak jste (ne)spokojeni s výsledkem voleb? Co ukázaly o náladách voliček a voličů v ČR? Jaký dopad na vývoj Evropě může mít nové rozložení politických sil? Ohrožují evropský projekt protisystémové strany a hnutí, nebo ne? 

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související