Zbožňoval jej hudební svět včetně Mozarta. Čím život „božského Čecha“ Myslivečka fascinuje dodnes?

7. březen 2023

O Josefu Myslivečkovi se v poslední době hovoří v souvislosti s historickým filmem Il Boemo. Vyšla k němu i stejnojmenná kniha s podtitulem „Průvodce po životě a díle Josefa Myslivečka“ od amerického muzikologa Daniela E. Freemana. Připomínají se v ní nejrůznější mýty, které se o tomto českém skladateli tradují z generace na generaci, z nich většina má pramálo co do činění s pravdou.

Čtěte také

Moc nechybělo a Josef Mysliveček odjel do Itálie s dobrým zázemím v bohaté rodině mlynáře. Osud ale zasáhl do příznivého vývoje a otec před Josefovým odjezdem zemřel, aniž by po sobě zanechal závěť. Mladý skladatel začal svou italskou kariéru s půjčkami a finančních problémů se až do smrti nezbavil.

V Itálii dosáhl velkých úspěchů nejen kvůli talentu, ale i schopnosti získat přízeň mocných. Věnoval jim své skladby a nechal si za ně dobře zaplatit, přijímal objednávky na opery i z nejvyšších míst, třeba od španělského krále.

„Výtvor mého neschopného pera…“

Vincentu z Valdštejna Mysliveček píše: „Aby tyto skladby byly milejší publiku a méně napadnutelné kritikou, s hlubokou pokorou prosím Vaši Excelenci, abych Vám je poníženě směl věnovat, a doufám, že tak s Vaším velkým jménem dosáhnou oné dokonalosti, která bohužel chybí výtvoru mého neschopného pera. V naději, že dosáhnu této milosti, po níž tak toužím, snažně Vás prosím, abyste mi poslal všechny vaše tituly, které budou vytištěny v dedikaci. V tomto očekávání Vás prosím, abyste mi i nadále zachoval svou přízeň, a jsem vždy Vaší Excelence nejponíženější, nejoddanější a nejpokornější služebník Josef Mysliveček.“

Čtěte také

Kniha Daniela Freemana Il Boemo: Průvodce po životě a díle Josefa Myslivečka, kterou listujeme v pořadu Ex libris, zejména vyvrací různé smyšlenky a mýty, k nimž se uchýlili ti, kteří o slavném Čechovi chtěli psát a trpěli nedostatkem informací, které o něm máme. A protože kniha vychází v souvislosti s filmem Petra Václava, tak k ní režisér spolu s dirigentem Václavem Luksem napsali předmluvy.

Poslechněte si celé Ex libris v audiozáznamu. Připravil Lukáš Hurník.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.