Bachovi synové i Mysliveček s Václavem Luksem

8. září 2022

Skladby synů Johanna Sebastiana Bacha a dvou českých klasiků Myslivečka a Koželuha uvedou další ročník cyklu komorních koncertů, které rozhlasoví symfonikové připravují v Anežském klášteře. 8. září vystoupí pod taktovkou předního umělce zaměřeného na historicky poučenou interpretaci Václava Lukse a s houslistou Romanem Patočkou. Záznam koncertu nabídne ČRo Vltava v pondělí 12. září.

Carl Philipp Emanuel, druhý nejstarší a patrně nejnadanější z potomků velkého Bacha, působil bezmála třicet let v Berlíně a Postupimi ve službách pruského krále Fridricha II. V hudbě vytvořil pomyslný most mezi barokem a dobou klasicistní. Vedle toho, že byl uznávaným hráčem a pedagogem hry na klávesové nástroje, stal se také originálním skladatelem vokální a orchestrální hudby. Uváděná Symfonie D dur pochází z roku 1775.

Nejstarším Bachovým synem byl Wilhelm Friedemann. Vedle hudby studoval i práva a matematiku. Etabloval se jako uznávaný varhaník s výraznými improvizačními schopnostmi. Bohatý je i jeho kompoziční odkaz, z něhož tentokrát poznáme Adagio a fugu d moll. První část směřuje po výrazové stránce do budoucnosti, zatímco fuga je naopak ukotvena v barokní tradici.

Houslista Roman Patočka

Renomovaný houslista Roman Patočka přednese sólo v Koncertu B dur Josefa Myslivečka. Tento výjimečný tvůrce působil v Itálii, kde komponoval pro prestižní operní scény a nejslavnější pěvce dané éry. 

Ve finále nás zaujme překva­pivě dramatická Symfonie g moll Leopolda Koželuha, rodáka ze středočeských Velvar působícího ve Vídni. Získal tady pověst významného tvůrce a stal se dvorním skladatelem a komorním kapelníkem. Uváděná Symfonie g moll se zachovala v opisu uloženém v zámecké sbírce v Kroměříži, letním sídle olomouckých církevních hodnostářů.

PROGRAM

Carl Philipp Emanuel Bach Symfonie D dur Wq. 183/1
Wilhelm Friedemann Bach Adagio a fuga d moll
Josef Mysliveček Koncert pro housle a orchestr č. 4 B dur
Leopold Koželuh Symfonie č. 5 g moll


Václav Luks dirigent
Roman Patočka housle

autor: SOČR
Spustit audio

Související

CD SOČRu v e-shopu