The Washington Post: Prezident Biden bude čelit pandemii, ekonomické krizi a tříštění národa

21. leden 2021

Den pro Ameriku, nový začátek nebo jednoduše Prezident Biden. Tak vypadají titulky amerického i světového tisku, který se věnuje novému obyvateli Bílého domu. Joe Biden složil přísahu a stal se 46. prezidentem Spojených států.

Čtěte také

Biden se zavázal k boji proti extremismu na americké půdě, demokraté ale musejí vymyslet způsob, jak pořádek zajistí, píše Politico. Potlačení nepokojů, rasismu a spojení rozdělené společnosti patří mezi priority nového prezidenta. 

Politico připomíná, že slova v jeho inauguračním projevu navazují na přes rok starý moment, kdy Biden spustil kampaň před prezidentskými volbami. Tehdy odsoudil pochod neonacistů ve městě Charlottesville, z roku 2017. Hrozba americkému národu podle Bidena přerostla vše, co do té doby zažil.

Politico upozorňuje, že ofenziva nebude jednoduchá. Nová administrativa musí jasně definovat, kdo je bezpečnostní hrozbou a případným extremistou a jaké zákonné nástroje může Kongres použít. Problém zdůraznil i nedávný útok stoupenců Donalda Trumpa na budovu Kapitolu. I proto bude mít extremismus prioritu v Národní radě bezpečnosti, informuje.

Sjednocení Američanů

The Washington Post píše o historickém momentu, který provází krize i výzvy budoucnosti. Podle Bidena je pak jedinou cestou sjednocení Američanů. Nový prezident se ujal úřadu a čelí pandemii, ekonomické krizi a tříštění národa.

Čtěte také

Po inauguračním slibu vyzval ke konci války a společné cestě kupředu. Státník při svém projevu vzpomněl na jednoho ze svých předchůdců Abrahama Lincolna, a slíbil, že dává úřadu „celou svou duši“. Následně vyzval Američany, aby se k němu připojili a pomohli s obnovou a odhodláním v zemi.

Deník detailně popisuje také moment, kdy byla do úřadu oficiálně uvedena Kamala Harrisová. První žena a viceprezidentka tmavé pleti svým zvolením překonala genderové a rasové bariéry a stala se nejvýše postavenou političkou v americké historii.

Kamala Harrisová

Rodačka z Oaklandu při inauguraci zachovávala svůj tradiční výraz, který ji provázel dosavadní politickou kariérou. Stoický obličej ji ale nevydržel a po závěrečné přímluvě k Bohu se Harrisová široce usmála a objala svého manžela, zatímco její sestra Maya plakala dojetím. Viceprezidentka potřásla rukou prezidentu Bidenovi a vydala se vstříc historii, přibližuje Washington Post.

Čtěte také

The Guardian dokumentuje svou návštěvu kalifornského Oaklandu, kde pyšní obyvatelé oslavovali úspěch jejich slavné sousedky Harrisové. Nová viceprezidentka se ve městě narodila a dlouho žila v nedalekém Berkeley. Před odchodem do Senátu pracovala jako prokurátorka v San Franciscu.

Sama politička často popisovala dospívání v regionu jako stěžejní pro svůj další život a kariéru. A to především díky začlenění do společnosti v rámci procesu integrace. Harrisová se narodila rodičům s původem v Indii a Jamajce. Právě v Oaklandu také odstartovala svou kampaň.

Inauguraci se věnují i další média

Inaugurace Bidena a Harrisové figuruje i na titulních stranách listů v neanglicky mluvících zemích. Španělský El País si od nástupu nového prezidenta slibuje nové začátky. Nový „El presidente” nazval 20. leden dnem demokracie, která i přes svou křehkost, zvítězila.

Čtěte také

Francouzský Le Monde oceňuje, že Biden uctil oběti pandemie a připomíná, že se ceremonie neúčastnil končící šéf Bílého domu Donald Trump. Ten naznačil, že se „v nějaké formě“ vrátí a odcestoval do rezidence na Floridě. Na Trumpa v projevu myslel i Biden, který svého předchůdce zmiňoval v souvislosti s manipulací s fakty a popíráním demokratického hlasování. 

Německý Die Welt pak označuje exprezidentův epilog jako symbolický, jen ne takový, jaký si zřejmě sám plánoval. Donald Trump byl prvním prezidentem za 152 let, který se nezúčastnil inaugurace svého nástupce a místo toho se demonstrativně objevil na paralelní akci.

Na vládním letišti, nedaleko Washingtonu, se loučil před odletem na Floridu a odchod to byl zvlášť nedůstojný. Místo legendárního shromáždění tisíců lidí byla na místě pouze rodina, několik zaměstnanců a fanoušků. 

Ještě zajímavější je, kdo přítomen nebyl. Chyběl odcházející viceprezident Mike Pence nebo dva přední republikáni v Kongresu, kteří dali přednost katolické bohoslužbě po boku nově zvoleného prezidenta. „Milujeme vás,“ začal tam Trump svůj projev a následně mluvil o „neuvěřitelných čtyřech letech“, kdy toho jeho administrativa dosáhla hodně.

Trump poděkoval své rodině a první dámě. Později nasedl do vrtulníku a tím skončil svůj mandát, který bude v historii definován jako období s vůbec nejnižším hodnocením. Od doby, kdy jsou prováděny průzkumy veřejného mínění, uzavírá Die Welt.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravil Tomáš Fiala, najdete v audiu.

Spustit audio

Související