Joe Biden: Po 100 dnech zachraňování a obnovy je Amerika připravena ke startu

30. duben 2021
Výrok týdne

Americký prezident Joe Biden promluvil v Kongresu u příležitosti první stovky dní své vlády. Bylo to ale později než předcházející prezidenti.

Mohu oznámit národu: Amerika se dala znovu do pohybu. Mění nebezpečí v možnost. Krizi v příležitost. Překážku v sílu. Amerika znovu povstává. Dáváme přednost naději před strachem. Pravdě před lží. Světlu před tmou. Po 100 dnech zachraňování a obnovy je Amerika připravena ke startu.(…) Znovu pracujeme. Znovu sníme. Znovu objevujeme. Znovu vedeme svět.
Joe Biden

Biden pak propagoval i rozsáhlé veřejné investice, které podle něj pomohou Spojeným státům americkým stát se v 21. století vítězi.

Ptáme se

Jak si po sto dnech vede nový prezident a jak Spojené státy? Neslyšeli jsme opět jen slova populisty? Biden se už během kampaně, a i posléze v úřadu, neustále zmiňoval, že se bude od svého předchůdce Donalda Trumpa lišit. Splnil už své sliby, nebo ne?

Čtěte také

Jak je americkou veřejností přijímán Bidenův plán více zdanit velké korporace a nejbohatší Američany?

Prezident ve svém projevu navíc kritizoval Rusko, kam to povede? Jak je Česko důležité pro USA? Potřebují nás jako důležitého spojence, nebo jsme spíš vnímáni jako relativně malá země uprostřed Evropy, uprostřed Evropské unie?

Výrok týdne s Lucií Vopálenskou najdete v audiozáznamu. Analyzují amerikanista Jakub Lepš z University of New York in Prague a znalec dění v USA a novinář serveru Aktualně.cz Daniel Anýž.

autoři: Lucie Vopálenská , lup
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.