Amerikanista: Před Bidenem leží rozdělená země. Napravit rozkol bude trvat déle než volební období

21. leden 2021

Ve svém inauguračním projevu apeloval Joe Biden hlavně na jednotu amerického lidu. A připomněl prezidenta Abrahama Lincolna, který Američany provedl občanskou válkou. Tehdy bylo rozdělení – které vedlo mezi Severem a Jihem země – ještě zásadnější, říká Jiří Pondělíček z Katedry severoamerických studií při Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy: „Dnes je velkou dělící linií město a venkov. A zároveň často vede napříč státy a různými komunitami.“

Právě rozdělení americké politické scény a voličů bude ale pro Bidena nakonec nejzásadnějším tématem, domnívá se amerikanista.

Čtěte také

„Pandemie a s ní spojená ekonomická krize jsou samozřejmě velkými problémy a znamenají bezprostřední ohrožení prosperity USA. Ale z dlouhodobého hlediska to bude překonáno relativně snadno, kdežto napravit politické rozdělení nebude trvat jen jedno volební období,“ soudí Pondělíček.

Podle něj je totiž potřeba si uvědomit, že Donald Trump i po lednových událostech v Kapitolu udržel na své straně podporu nadpoloviční většiny republikánských voličů. „A myslím si, že ti k Bidenovi moc vstřícní nebudou.“

Příslib dobrých vztahů

Přestože na téma zahraniční politiky nepadlo v inauguračním projevu amerického prezidenta ani slovo, má poslanec Evropského parlamentu a místopředseda ODS Alexandr Vondra za to, že Bidenovo prezidentství dává naději na udržení pevné transatlantické vazby a dobrých vztahů se Spojenými státy.

Hosty byli:
Jiří Pondělíček, Katedra severoamerických studií při Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy
Jan Bureš, hlavní ekonom společnosti Patria Finance
Alexandr Vondra, ODS, poslanec Evropského parlamentu

Bývalý velvyslanec v USA vzpomíná na pomocnou ruku Joea Bidena v době našeho vstupu do Severoatlantické aliance. „Tenkrát to byl v zahraničním výboru amerického Senátu nejvýše postavený demokrat,“ připomíná europoslanec.

I podle Vondry ale hlavní úkoly čekají nového prezidenta doma – ve Spojených státech.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Martiny Maškové a Jana Burdy.

Spustit audio

Související