Petr Holub: Biden proti depresi

27. březen 2021

Převládajícím motivem společenského, politického i ekonomického života se stala nuda, přesněji řečeno bezčasí.

Nic se nemění, nezhoršuje ani nezlepšuje, vlastně se jen tak přežívá do doby, než zmizí koronavirus, ale nikdo neví, kdy ten krásný okamžik přijde. Nastává čas pro hrdinu, který přinese novou naději a naleje do žil průmyslových kapitánů a spotřebitelů nový optimismus. Za oceánem se rozhodl takovou roli sehrát prezident Joe Biden.

Čtěte také

Jeho plány na obnovení americké ekonomiky po koronavirovém šoku obsahují už dva balíčky, první na záchranu a druhý na obnovu či rozvoj. V tom prvním, který už schválil Kongres, byly skoro dva biliony dolarů, v tom druhém, který se teprve chystá, půjde o tři biliony. Podstatnější je ovšem druhý program, který nerozesílá pomoc těm, kdo během pandemie nejvíc utrpěli, ale připravuje největší vládní investice v historii Spojených států. Komentátoři a ekonomové si už malují krásné obrazy nových dálnic, které budou na vysoko visutých mostech vozit nové technologie do rozlehlých přístavů plných zaoceánských lodí.

Zadlužení generací

Čtěte také

Mnozí lidé určitě nemají Joea Bidena rádi. Některým se jistě nelíbí, že hodlá topit miliardy v betonu, i když zároveň slibuje, že nějaké peníze pošle do čistých zdrojů energie. Další nepochybně kroutí hlavou nad tím, že hodlá Ameriku zadlužit pěti biliony dolarů, částkou jistě nepředstavitelnou, zatěžující ale několik příštích generací.

Přesto má rozhazovačný prezident při pohledu ze střední Evropy výhodu, která vynikne při popisu zdejších poměrů. V uplynulém týdnu byla hlavní ekonomickou událostí měsíční zpráva německé centrální banky, známé také pod jménem Bundesbank. Obsahuje totiž větu, že „opatření proti pandemii jsou od poloviny probíhajícího čtvrtletí přísnější než ve čtvrtletí minulém“. Proto hospodářský výkon v prvním čtvrtletí silně poklesne, píšou bankéři.

Ale s výhledem do budoucna

Míní se tím, že ekonomický propad ve srovnání s předkrizovými časy bude hlubší, než byl koncem minulého roku. Výkon se nezlepší ani trochu a podivná deprese potrvá o něco déle, než jsme si dosud mysleli. Bundesbank přesně vystihla, o čem se dnes nejen v Německu, ale v celé střední Evropě mluví. Zažijeme další propad, anebo se dočkáme aspoň minimálního posílení? Jinými slovy, ekonomická debata se točí v kruhu, protože se neustále zachraňujeme před nejhorším a lepší perspektivu se už ani nesnažíme si představit.

Petr Holub

Právě takovou perspektivu nabídl Americe prezident Biden. Bude to stát obrovské peníze, ale ekonomika přestane živořit nebo přehazovat ztráty a začne žít, tedy vytvářet předpoklady pro budoucnost všech občanů. Dluhy teď děláme všichni, ale nový šéf Bílého domu aspoň slibuje, že přijdou časy, kdy na tom budeme dost dobře, abychom je začali splácet.

Autor je reportér serveru Seznam Zprávy

autor: Petr Holub
Spustit audio

Související