„Klimatický kandidát“ Biden: Zatím jen napravuje Trumpovy chyby, prosadit Green New Deal bude těžké

13. únor 2021

Do vyhrocených prezidentských voleb šel demokrat Joe Biden s kampaní apelující na boj proti klimatickým změnám. Hned po nástupu do funkce pak vrátil USA k pařížské klimatické dohodě. Nakolik je Bidenova pozice silná a myslí to s klimatem opravdu vážně? 

Voliči, pro které byly otázky ochrany klimatu a životního prostředí na prvním místě, neměli ve finále posledních amerických prezidentských voleb příliš na výběr. Ucelený ekologický program nabídl z obou kandidátů jen Joe Biden, který slíbil výrazné investice do dekarbonaizace americké ekonomiky a tvorbu zelených pracovních míst.

Čtěte také

Naopak republikán Donald Trump během své vlády šel na ruku fosilnímu a těžkému průmyslu a zrušil kolem stovky různých nařízení na ochranu klimatu a životního prostředí. „Trump odstranil regulace z uhelného průmyslu, investoval do fosilních paliv, vykuchal Agenturu pro ochranu životního prostředí a oslabil ochranu vody,“ říká projektová manažerka Greenpeace ČR Morgan Henley.

Symbolický pak byl odchod USA od pařížské klimatické dohody. Na té se skoro 180 států světa dohodlo v roce 2015 a jejím cílem je udržet zvyšování globálních teplot o 1,5 °C oproti hodnotám před průmyslovou revolucí. „Součástí Kjótského protokolu a pařížské smlouvy jsme nebyli celé roky, takže odstoupení pro americkou a globální klimatickou politiku nebyla až taková změna, ale rozhodně to ničemu nepomohlo,“ říká Henley.

Biden jako ženich z rozumu

Ačkoliv Biden v politice působí už desítky let, nemá za sebou příliš silné vazby na fosilní průmysl. Na druhou stranu se ale také nikdy příliš nezabýval ochranou přírody a klimatu, a tyto otázky začal řešit spíše proto, aby získal podporovatele jeho demokratického konkurenta Bernieho Sanderse.

Čtěte také

„Klimatická hnutí, která podporovala spíše Bernieho Sanderse, tak ve chvíli, kdy mezi sebou soupeřili Biden s Trumpem, tak otevřeně podporovala Bidena. Ale ne proto, že by věřila, že Biden je řešením klimatické krize, ale jednoduše proto, že věřila, že za jeho vlády bude jednodušší prosazovat ty opravdu správné kroky, které teď potřebujeme,“ říká Michaela Pixová z Klimatické koalice.

Tento sňatek z rozumu se zatím ekologům vyplácí. Biden hned po nástupu do funkce vrátil USA k pařížské klimatické dohodě a napravil řadu Trumpových kroků, které vedly k oslabení ochrany životního prostředí.

„Práce bude rozhodně dost. S Bidenem to zatím vypadá dobře, vydal pár výkonných nařízení, která nás docela potěšila. Například fosilní průmysl už nedostává dotace a nemůže si ani pronajímat veřejné pozemky, hodně se také investuje do obnovitelných zdrojů. Biden se dále zavázal připojit se k Mezinárodní smlouvě o oceánech, která má do roku 2030 zaručit ochranu 30 procentům oceánu,“ říká Henley.

Prosadit ekologický program nebude jednoduché

Zda se podaří naplnit ambiciózní program Nové zelené dohody ale zatím není jasné. Demokratům totiž chybí přesvědčivá většina v americkém senátu. Navíc se teď Spojené státy potýkají s ekonomickými a sociálními dopady pandemie koronaviru, přičemž řešení následků pandemie vezme novému americkému prezidentovi podstatné množství energie.

Čtěte také

„Bernie Sanders a Alexandria Ocasio-Cortez chtějí, aby Biden vyhlásil stav klimatické nouze, který by prezidentovi dal větší pravomoci dělat zásadnější reformy. Je tady ale obrovské riziko, že zásadnější reformy by dál prohlubovaly polarizaci americké společnosti,“ myslí si Pixová.

Podle Morgan Henley ale demokratický prezident bude mít volné ruce alespoň v mezinárodních jednáních. „Další velká konference OSN o změně klimatu bude naštěstí kvůli covidu-19 až tento rok namísto minulého, kdy se měla konat v Glasgow. Bidenova administrativa tak má rok na přípravy a opatření vyjednavačů, kteří do toho půjdou v dobré víře, těch se Trump totiž zbavil,“ říká.

Více si poslechněte v pořadu Natura, který připravil Ondřej Novák.

Spustit audio

Související