Tomáš Klvaňa: Kamala Harrisová se představila na prezidentském pódiu

8. říjen 2020

Debaty viceprezidentských kandidátů ve Spojených státech bývají zdvořilostní záležitostí, na které se většinou zapomene ještě rychleji, než o nich média stačí poreferovat.

Možná jen jednou za čas na nich záleží o něco víc. Jako například v roce 2008, kdy k sobě republikánka Sarah Palinová přitáhla pozornost nekonvenčním stylem i neznalostí a v debatě s Josephem Bidenem musela napravovat reputaci. 

Čtěte také

Poslední debata viceprezidentských kandidátů, tedy stávajícího viceprezidenta Michaela Pence a senátorky za Kalifornii Kamaly Harrisové, se však odehrála v mimořádných souvislostech a její důležitost byla nezvykle vysoká.

Prezident Donald Trump, jemuž je 74 let, onemocněl covidem-19, což staví do patřičně zranitelného světla také jeho demokratického vyzyvatele Bidena. Tomu bude v listopadu už 78 let. Kdyby vyhrál, stal by se při nástupu vůbec nejstarším americkým prezidentem v dějinách. Jak Pence, tak Harrisová se klidně mohou stát prezidenty v relativně krátkém čase.

Trump nyní, po zoufale špatném výkonu v první debatě, směřuje v průzkumech veřejného mínění do suterénu. Biden, který má mnohem víc peněz na kampaň – a to je samo o sobě šokující – oznámil nákup propagačních videospotů v normálně silně republikánských státech, jako je Georgia a Iowa, neboť tam podle pollsterů má šanci vyhrát.

Výhra tandemu Biden-Harrisová

Viceprezident Pence byl tedy pod tlakem. Musel se snažit nepříznivý vývoj kampaně změnit. Na svoji sokyni útočil několika směry a všechny měly jeden cíl: vykreslit demokratické duo jako extrémně levicové. Nerozhodnuté voliče se mu o tom však zjevně přesvědčit nepovedlo. 

Čtěte také

Harrisová se bránila zdatně, byla na ní znát velmi pečlivá příprava, a to jak po obsahové, tak stylistické stránce. Je bývalou prokurátorkou, ale snažila se, seč mohla, nepůsobit agresivně nebo dokonce ublíženecky, což je občas její styl. Ten funguje v soudní síni a snad i při senátním slyšení, ale ne v prezidentské kampani. Také proto Harrisová při té své prezidentské kampani u demokratických voličů totálně propadla.

Nyní si vedla lépe. Její disciplinované zdůrazňování absolutního fiaska při vládním nezvládnutí pandemie dostalo Pence do defenzívy. Harrisová dokonce znovu slíbila, že vláda nezakáže těžbu břidličného plynu a nepodporuje kontroverzní, extrémně levicový plán na ochranu klimatu, takzvaný Green New Deal, což je oproti tomu, co říkala ještě na začátku roku, změna o 180 stupňů.

Tomáš Klvaňa

Debata tedy skončila jakousi remízou, což je však ve skutečnosti výhrou tandemu Biden-Harrisová. Její důležitost se však zúročí až za čtyři roky. Očekává se totiž, že jak Harrisová, tak Pence budou kandidovat na prezidenta. Zejména Harrisová by mohla být favoritkou strany. V noci nad ránem k tomu udělala důležitý krok.

Autor působí na New York University Prague

Spustit audio