Lucie Priknerová: Joe Biden si vybral členy kabinetu, mezi nimiž jsou Buttigieg a Yellenová

18. leden 2021
Pete Buttigieg byl nominován na pozici ministra dopravy

Joe Biden představil nominace na posty v novém kabinetu, mezi kterými jsou jak známá jména, tak i spolupracovníci bývalého prezidenta Baracka Obamy. Nový americký prezident jako by tím odkazoval nejen na éru svého demokratického předchůdce, ale především na potřebu stabilizace a uklidnění po bouřlivé éře Donalda Trumpa i po krizi, která přišla spolu s celosvětovou pandemií. 

Ustanovování nové administrativy je letos kvůli zpochybňování výsledků voleb pomalejší než obvykle, část vládních postů navíc schvaluje Senát.

Čtěte také

Kromě nové viceprezidentky Kamaly Harrisové, která s Bidenem prošla náročnými volbami, si nový šéf Bílého domu vybral dalšího soupeře z demokratických primárek, a to Peta Buttigiege, který byl nominován na pozici ministra dopravy.

Mezi další významné osobnosti patří Janet Yellenová. Ta byla v minulosti šéfkou Federálních rezerv a teď by měla zastávat post ministryně financí.

Do čela ministerstva obchodu si Biden vybral Ginu Raimondovou, která by měla mít na starosti mimo jiné obchodní vztahy s Čínou a oblast technologií. Raimondová je umírněná demokratka, která jako guvernérka Rhode Islandu omezila regulace, aby podpořila byznys, a snížila daně. Může tak pro Bidena představovat cestu k umírněným republikánům.

Stabilizovat demokratický systém

Na rezortu zemědělství by měl kontinuitu demokratických vlád představovat Tom Vilsack, který byl ministrem stejného rezortu už za Baracka Obamy.

Čtěte také

V Bidenově éře bude klíčovým tématem klima. Šéfem Agentury pro ochranu životního prostředí by se měl stát Michael Regan, který se zaměří zejména na klimatickou spravedlnost, tedy na zdravé životní prostředí pro všechny bez ohledu na jejich původ nebo socioekonomické zázemí.

Pokud bude potvrzen generál Lloyd J. Austin, stane se prvním Afroameričanem na pozici amerického ministra obrany.

Do čela rezortu pro národní bezpečnost byl Bidenem vybrán Alejandro Mayorkas, který je zkušeným manažerem v této oblasti. Za Obamovy éry byl náměstkem ministra pro národní bezpečnost a šéfem amerického imigračního úřadu. Je zároveň prvním Kubáncem, který má tento rezort vést.

Podle webu Politico by ale mohl mít problém s několika senátory. Ti totiž oponovali firmám, které Mayorkas coby právník v minulosti zastupoval. Stejně jako Raimondová i Mayorkas je známý svou politickou umírněností. Je schopen vyjednávat jak s demokraty, tak republikány a může Bidenovi otevřít cestu k dvoustranicky přijatelným řešením.

Čtěte také

Bidenova administrativa má před sebou nelehký úkol. V politické rovině půjde zejména o stabilizaci demokratického systému po útoku na Kapitol. I když bude mít nový prezident k dispozici demokratickou většinu v obou komorách Kongresu, bude nutné, aby si získal důvěru amerických občanů napříč politickým spektrem. O to se snaží.

Umírněné republikány by si mohl naklonit středovým profilem některých nominantů do funkcí v kabinetu, demokraty pak pestrostí jeho složení.

V rovině ekonomické je úkolem nového prezidenta reagovat na finanční ztráty způsobené pandemií. Ještě před inaugurací proto Biden představil svůj záchranný ekonomický plán. Jeho jádrem je důraz na vakcinaci a testování, zvýšení podpory pro nezaměstnané a chudé, podpora malých podniků, ale také navýšení plateb, které mají přispět k oživení ekonomiky. Zde ovšem narazil na odpor republikánů, pro které je plán příliš rozhazovačný.

Klíčovou cestou z krize bude mim jiné to, jak Biden provede USA technologickou transformací, jak v této oblasti podpoří byznys a jestli si udrží krok s dalšími globálními hráči, třeba s Čínou.

Nový prezident to nebude mít lehké, ale zdá se, že pochopil, jak důležitou roli budou mít jeho kroky pro politické uklidnění v zemi a jak důležité je, aby se zasadil o posílení a rozvoj americké demokracie.

Autorka je publicistka

Spustit audio