The New York Times: Amerika se připravuje na inauguraci Bidena. Očekávají se velké protesty

12. leden 2021

Američtí vojáci zaplavili Washington, protože se chystá inaugurace nového prezidenta Joea Bidena. Na bezpečnost akce ale bude dohlížet jiný ministr vnitřní bezpečnosti. Téma pro americká média, třeba The New York Times.

Čtěte také

Vedoucí odboru, který zajišťuje bezpečnost prezidentské inaugurace, Chad Wolf totiž rezignoval. Připojil se tak k dalším členům administrativy Donalda Trumpa, kteří po událostech v sídle amerického Kongresu odešli.

Za těchto okolností řeší bezpečností složky další hrozby násilí, které směřují k 20. lednu – k momentu, kdy nově zvolený prezident oficiálně vystřídá Trumpa v Bílém domě. Úřady reagují nasazením až 15 tisíc vojáků Národní gardy. Po celém městě navíc vzniknou kontrolní stanoviště, která by měla zajistit plynulý průběh akce.

K pořádání protestů v americké metropoli už se totiž přihlásilo zhruba 16 skupin. Většina z jejich členů jsou věrnými zastánci dosluhujícího prezidenta.

Lídři některých států a okresů vydali společné prohlášení, ve kterém žádají Američany, aby se návštěvě inaugurace vyhnuli. Před potenciálem ozbrojených protestů organizovaných a propagovaných krajně pravicovými extremistickými skupinami varovala i FBI.

Čtěte také

Inaugurační výbor Joea Bidena navzdory rostoucí hrozbě uvedl, že je nový prezident odhodlaný na venkovní akci vystoupit. Chce se tím prý pokusit spojit rozdělený národ. To v čase politické a zdravotní krize.

Tématem inaugurace bude America United – Spojená Amerika. Biden plánuje i návštěvu národního hřbitova v Arlingtonu. Na místě se navíc setká se třemi bývalými prezidenty Billem Clintonem, Georgem Bushem a Barackem Obamou, přibližuje deník New York Times.

Slovensko řeší skandál s očkováním

Slovenská média se věnují možné protekci v rámci očkování proti koronaviru. Téma otevřela vakcína pro bývalou tenistku Dominiku Cibulkovou a jejího manžela. Nejen k tomuto případu se vrací deník SME.

Čtěte také

Komentátor Peter Schutz označuje incident za selhání, které však není systémovou záležitostí. Sama sportovkyně se za „předbíhání“ omluvila s tím, že si chtěla pouze zjistit volný termín. Ve svém příspěvku na sociálních sítích vyzvala Slováky, ať se vakcíny neobávají.

Schutz odkazuje na situaci v Polsku, kde naočkovali herce a jiné celebrity. Tam se psalo o tom, že očkování hvězd je pouze bezvýznamnou aférkou v porovnání s daleko větším problémem, kterým je pomalé tempo. Tam jsou prý chyby skandální. Totéž prý platí pro Slovensko.

Schutzův kolega Peter Tkačenko se vrací k případu tenistky a poukazuje na to, že ačkoliv je Cibulková tak trochu obětním beránkem, její příběh o téměř „vnucené“ vakcíně působí jako otřepaný vtip. Problémem je, že takových případů jsou zřejmě stovky. Někdejší tenistka ostatně není jediná, kdo dostal vakcínu dřív. Na sociální síti se očkováním chlubil například raper Patrik Vrbovský, známý jako Rytmus.

Čtěte také

Komentátor upozorňuje, že ministerstvo zdravotnictví vytvořilo k podvodům ideální podmínky a nemocnicím dalo volnou ruku, aby si vybraly své influencery.

Jakýsi posun ve frontě na vakcínu ostatně normalizoval i předseda vlády. „Resort zdravotnictví musí zjednat pořádek v tom, kdo dostane vakcínu přednostně. V závěru je to ale na každém, jak se rozhodne. Je to věc vkusu a svědomí, někdo ho má a jiný ne,” píše pro SME Tkačenko.

Kromě protekčního očkování se na Slovensku řeší i případy, kdy vakcínu někdo nabízel přes inzerát. Uživatel s anglicky znějícím jménem si za dávku účtoval stovky eur. „Pohybujeme se řádově v tak vysokých sumách, ale jde o zdraví,” stálo v inzerátu na sociálních sítích.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravil Tomáš Fiala, najdete v audiu.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.