Veronika Lefrancois: Bude očkování v Itálii dobrovolné?

7. leden 2021

Nechat se očkovat proti covidu-19, nebo nenechat? To je otázka, kterou se v současné době zaobírají lidé na mnoha místech zeměkoule.

Mnozí zajisté důvěřují výsledku úsilí nejlepších vědců světa, kteří v rekordním čase našli řešení nejkatastrofálnější zdravotní krize za poslední století. Na druhé straně však existuje část populace, kterou různé typy dezinformací, ba i konspiračních teorií přesvědčily, že očkování by pro ně mohlo být nějakým způsobem škodlivé.

Čtěte také

I v Itálii se najde poměrně vysoké procento odpůrců vakcín. Vláda tedy naplánovala propagační kampaň, která má za úkol informovat tyto skeptiky o prospěšnosti očkování pro jednotlivce i celou společnost.

Ve svém novoročním projevu se k tomuto tématu vyjádřil i prezident Sergio Mattarella. Podle něj nám věda proti koronaviru nabízí tu nejsilnější zbraň, která musí překonat ignoranci a předsudky. Prezident dodal, že nechat se očkovat je zodpovědná volba a měla by být morální povinností každého občana.

Vakcína proti covidu má být v Itálii bezplatná a podobně jako v jiných evropských zemích dobrovolná. Momentálně se sice debatuje o možnosti zavést ji povinně pro pracovníky ve zdravotnictví, ale tato otázka zůstává kontroverzní. Není jednoduché najít rovnováhu mezi ústavou na jedné straně, podle které žádnému občanovi nesmí být naordinovaná léčba bez jeho souhlasu, a na druhé straně současnou krizovou situací, která ohrožuje občanské soužití ve společnosti.

Nejstarší a nejmenší republika na světě San Marino

Naštěstí mezi zdravotníky je množství odpůrců očkování minimální. Na jejich adresu italský viceministr zdravotnictví prohlásil, že pokud pochybují o významu vakcíny i poté, co se stali přímými svědky covidové krize, pravděpodobně se spletli ve výběru povolání.

Čtěte také

Zajímavé možné řešení problému s odmítáním vakcíny navrhli v San Marinu, ministátě ležícím ve středovýchodní části italského poloostrova.

Očkování proti covidu zde sice bude dobrovolné, ale občané, kteří by je odmítli, aniž by k tomu měli zdravotní důvody, budou muset zaplatit z vlastní kapsy všechny náklady případné hospitalizace, pokud covidem onemocní.

Vláda San Marina o návrhu zcela vážně uvažuje. Tato nejstarší a zároveň nejmenší republika na světě sice nabízí svým 33 tisícům občanů zdravotní péči zcela zdarma, ale v rámci ochrany obyvatelstva je připravena přijmout i takto nekompromisní stanovisko.

Čtěte také

Před svátky došlo k napětí vztahů mezi San Marinem a Itálií. Zatímco Itálie chystala uzavřít zemi do přísné karantény, sanmarinská republika měla v úmyslu nechat restaurace a bary otevřené a nezavádět kolem Vánoc žádné zvláštní restrikce. To vyvolalo ostré kritiky ze strany italské vlády i restauratérů, kteří ty sanmarinské obvinili z nekalé konkurence.

San Marino je sice samostatný státní útvar, ale vzhledem ke své geografické poloze by prý mělo proti nákaze bojovat ruku v ruce s Itálií. Malá republika nakonec svoje rozhodnutí pozměnila a rozhodla se respektovat stejná opatření jako zbytek Apeninského poloostrova. Zřejmě i proto, že musí na Itálii spoléhat s dodávkou vakcín, protože ty pro ni ze svých zásob vyčlení italské ministerstvo zdravotnictví.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.