USA se vrací do normálu – hlavní změnou bude tón a způsob prosazování věcí, říká exvelvyslanec Kolář

20. leden 2021

Ve Washingtonu byl inaugurován nový prezident Joe Biden. Ve svém projevu apeloval hlavně na jednotu Američanů a svého předchůdce vůbec nejmenoval. „Nebyl to bombastický projev, ale byl energický a přesně takový, jaký teď USA potřebují,“ hodnotí vystoupení demokrata Bidena marketingový specialista Alexander Braun, který spolupracoval na volební kampani vítězného kandidáta.

„Prezidentství Donalda Trumpa bylo atypické,“ zdůrazňuje bývalý velvyslanec České republiky v USA Petr Kolář. „Spojené státy se teď zjevně vracejí do jakéhosi normálního, standardního režimu.“

Čtěte také

Amerika si podle Koláře zaslouží znovunabytí úcty. „To s Donaldem Trumpem moc dobře nešlo, byl to takový klaun,“ glosuje. Dodává ale, že například v zahraniční politice výrazné změny neočekává: To, co se změní, bude tón a způsob prosazování některých věcí.

S tím souhlasí i Kolářův předchůdce na postu velvyslance ve Spojených státech Martin Palouš, který připomíná, že přes bouřlivé okamžiky uplynulých týdnů jsme nakonec byli svědky mírového předání moci.

„To je možná základem toho, aby obě strany našly společnou platformu, na níž lze o věcech mluvit a docházet k nějakým racionálním závěrům,“ doufá diplomat.

Hlavní úkol – pandemie

Na tom, že nejurgentnější výzvou, která před Bidenem stojí, je vyřešení koronavirové krize, se shodují americký konzultant a příznivec demokratické strany Brady Clough i publicista a stoupenec republikánů Dušan Neumann.

Zatímco Clough ale oceňuje Bidenův odklon od Trumpovy rétoriky, podle Neumanna byl inaugurační projev příliš obamovský a až moc upovídaný.

Hosty byli:
Brady Clough, americký konzultant žijící v Praze
Dušan Neumann, publicista, volič amerických republikánů
Alexander Braun, politický konzultant a výkonný ředitel washingtonské kanceláře poradenské firmy SKDKnickerbocker
Petr Kolář, bývalý velvyslanec ve Spojených státech amerických
Martin Palouš, bývalý český velvyslanec ve Spojených státech amerických

Přestože se publicista žijící v USA obává prvních předem deklarovaných kroků nového prezidenta – jako je zastavení výstavby ropovodu nebo otevření hranic – přeje Bidenovi, aby se mu podařilo být prezidentem všech Američanů. Tím spíš, že prezident bude zřejmě vystaven tvrdému nátlaku radikální levice a bude se proto muset ohánět z obou stran.

Ke kýženému pevnému smíření bude třeba čas, myslí si Clough a upozorňuje na důležitou úlohu relevantních informačních zdrojů, z nichž budou znesváření Američané čerpat. Přispět by v tomto směru podle Neumanna mohlo výrazně méně útočnosti a nenávisti ze strany médií vůči novému adresátovi v Bílém domě.

Poslechněte si celý audiozáznan Speciálu Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus k inauguraci amerického prezidenta. Uslyšíte i první projev prezidenta Joea Bidena.

Spustit audio

Související